Mamele care nu sunt angajate și au grijă de copii până la vârsta de doi ani vor obține statutul de persoană asigurată și vor avea acces la întreaga gamă de asistență medicală. În plus, costurile pentru urgențele obstetricale ale femeilor neasigurate vor fi acoperite din fondurile asigurării obligatorii de sănătate. Această decizie a fost aprobată de Guvern, conform UNIMEDIA.

De asemenea, pentru a asigura egalitatea de tratament cu persoanele angajate, statutul de persoană asigurată va fi menținut pentru profesioniștii independenți din sectorul justiției și pentru persoanele neangajate care practică medicina de familie, atunci când suspendă activitatea în timpul concediului de maternitate sau pentru îngrijirea copiilor sub trei ani.

Noul document prevede și prelungirea statutului de persoană asigurată până la 31 ianuarie a anului următor pentru cei care plătesc asigurarea. Mai mult, cetățenii vor primi statutul de asigurat imediat după achitarea primei de asigurare pentru anul respectiv, fără o așteptare de șapte zile calendaristice, cum se întâmplă în prezent.

În conformitate cu noile reguli, răspunderea contravențională pentru neplata primelor în sumă fixă, în termenul stabilit de lege, va fi eliminată, în scopul reducerii presiunii financiare asupra persoanelor care nu s-au asigurat individual.”

Proiectul de lege urmează să fie prezentat Parlamentului pentru aprobare.

Distribuie articolul: