Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi spune că, deocamdată, nu există indicii care ar trăda o eventuală intenție a Federației Ruse de a ataca Republica Moldova. El afirmă că atât timp cât luptele se dau în estul Ucrainei, nu poate fi vorba despre o atragere a Republicii Moldova în război. Totuși, potrivit ministrului, dacă un astfel de scenariu sumbru ar avea loc, toate forțele armate vor fi implicate în apărarea suveranității și integrității țării, notează ipn.md.

Militar de carieră, ministrul Antolie Nosatîi califică drept un război de mare amploare tragedia din Ucraina. Oficialul spune că atât timp cât linia frontului nu este pe direcția Nicolaev – Odesa, nu există premise pentru implicarea Republicii Moldova în război.

Acum principalele lupte se duc în estul Ucrainei. Din punct de vedere militar, atât timp cât axa Nicolaev – Odesa nu este sub amenințare directă, nu există pericole. Dacă vor fi indicii privind redirecționarea operațiunilor militare spre axa Nicolaev-Odesa, va trebui să ne schimbăm acțiunile și să fim mai activi privind un eventual răspuns la potențiale scenarii care ar afecta și teritoriul Republicii Moldova. Dacă luptele se vor muta în regiunea Nicolev – Odesa, noi vom avea o nouă problemă majoră cu gestionarea crizei refugiaților. Fluxul de refugiați este estimat la un număr destul de mare”, a spus Anatolie Nosatîi în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Ministrul spune că în eventualitatea unui atac la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, Aramata Națională va apăra țara, în limita capacităților de care dispune. Anatol Nosatîi recunoaște că armata este mică și slab dotată.

„Sub aspect militar, Armata Națională cum s-a pregătit pentru îndeplinirea misiunii sale de apărare a suveranității și integrității teritoriale, așa o va face în continuare. În primul rând, s-a menționat în repetate rânduri că Republica Moldova nu este vizată, dar dacă va fi vizată toate forțele sistemului național de apărare vor fi implicate la apărarea statului. Cu bugetul pe care-l avem nu putem menține o armată numeroasă, noi menținem forțele necesare pe timp de pace, pentru a ajuta administrația locală, MAI, sau alte structuri la gestionarea crizelor. Nivelul de dotare al armatei reiese din posibilitățile financiare. Cu regret, la acest capitol nu stăm bine”, a mai spus ministrul Apărării.

Potrivit ministrului Apărării, Armata Națională este creată dintr-un efectiv militar de 6500 de persoane și 2000 de persoane civile.

Distribuie articolul: