Ministra Sănătății anunță noi restricții după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Printre noile măsuri se instituie și obligativitatea prezentării certificatului COVID-19 în majoritatea activităților. Totodată, ministra a precizat că școlile vor rămâne în format fizic, indiferent de gradul de alertă, scrie Agora.md 

Certificatul Covid-19, pe care angajatorii ar trebui să-l ceară de la angajați, presupune un certificat de vaccinare cu schema completă, un test Covid-19 negativ, un certificat care atestă că persoana a fost bolnavă sau are anticorpi.

De asemenea, autoritățile obligă organizatorii de evenimente să ceară de la participanții la eveniment, certificatul Covid-19 sau dacă nu se prezintă un certificat Covid-19, evenimentul să se petreacă cu un număr limitat de persoane.

Totodată, CNESP a decis să instituie indicatori în baza cărora să fie stabilite pragurile de alertă de COVID – 19. Astfel, codul verde va fi valabil în cazul în care va fi înregistrată o incidență sub 50 de cazuri la o populație de 100 de mii.

Codul galben va fi instituit la o incidență cuprinsă între 50 și 99 de cazuri la 100 de mii de populație. Codul de alertă portocaliu este la o incidență între 100 și 249 de cazuri la 100 de mii de populație, iar codul roșu – la o incidență de 250 de cazuri și mai mult.

Astfel, autoritățile anunță că avem 366 de localități în prag de alertă verde, 156 de localități în prag de alertă galbenă, 311 alertă portocalie și alertă roșie -178 de localități, printre care Municipiile Chișinău și Bălți.

Autoritățile roagă cetățenii ca să reducă timpul petrecut în transportul public, acesta fiind unul dintre cele mai periculoase focare de transmitere a infecției.

În ultimile 7 zile s-a înregistrat o incidență de 198 de cazuri la 100 de mii de locuitori. În Chișinău incidența este de 333 de cazuri la 100 de mii de locuitori, iar la Bălți 427 de cazuri la 100 de mii de locuitori.

Sursa: sanatateinfo.md

Distribuie articolul: