Autoritățile intenționează să combată criza de personal medical din țară. Absolvenții de medicină vor fi obligați să lucreze timp de 5 ani în instituțiile în care vor fi repartizați de Ministerul Sănătății, comparativ cu 3 ani, cât era anterior. De asemenea, perioada în care tinerii specialiști vor beneficia de indemnizații și compensarea cheltuielilor pentru închirierea locuinței, căldură și lumină va fi extinsă. Noile măsuri au fost aprobate în ședința de astăzi a Guvernului.

Potrivit Ministerului Sănătății, aceste modificări au ca scop atragerea și menținerea tinerilor specialiști în sistemul medical, în special în zonele rurale și orașele mici, unde se înregistrează o insuficiență critică de cadre medicale comparativ cu zonele urbane.

Conform datelor statistice, în 2022, în sistemul de sănătate din țară activau aproximativ 12.600 de medici și 23.687 de personal medical cu studii medii, dintre care 20% erau pensionari.

Cea mai mare criză se resimte în rândul medicilor de familie. În urmă cu doi ani, activau 1.536 medici de familie, cu o vârstă medie de peste 50 de ani, fiind necesari încă 171 de specialiști în acest domeniu. Deficitul mare de cadre se înregistrează și în specialitățile de anestezie și terapie intensivă (115 specialiști), radiologie și imagistică medicală (61), medicină internă (50), medicină de urgență (31), cardiologie (38) și pediatrie (41).

În plus, raioane întregi se confruntă cu absența anumitor specialități medicale esențiale, cum ar fi cardiologi, radiologi, oncologi și altele.

Nu există niciun medic cardiolog la: Anenii Noi, Briceni, Nisporeni, Ungheni, Basarabeasca, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Taraclia, Vulcănești, Criuleni, Dubăsari, Glodeni.

Criză de neonatologi se înregistrează: la Briceni, Râșcani, Fălești, Călărași, Leova, Taraclia, Anenii Noi, Glodeni, Șoldănești, Telenești, Ungheni, Criuleni, Ocnița.

Anesteziologi-reanimatologi nu sunt la Dondușeni, Ocnița, Strășeni, Șoldănești, Basarabeasca, Taraclia, iar oncologi lipsesc la Briceni, Drochia, Ocnița, Soroca, Călărași, Căușeni, Criuleni, Nisporeni, Orhei, Șoldănești, Telenești, Basarabeasca, Cantemir, Taraclia.

Totodată, în 2022, în țară se înregistra un deficit semnificativ de asistenți medicali, cu peste 1.000 de poziții vacante, din care 76% se găsesc în spitalele republicane și municipale.

„Această criză de cadre medicale are un impact direct asupra calității îngrijirilor medicale și a ratei mortalității din Republica Moldova. Aproape 90% din decesele din țară sunt cauzate de boli netransmisibile, care necesită îngrijire specializată din partea unor specialiști care sunt în prezent în mare căutare”, a precizat Ministerul Sănătății.

Costul de implementare a modificărilor aprobate de Guvern,  pentru anii 2024-2030 constituie peste 41 de milioane de lei anual, dintre care circa 29 milioane pentru acordarea tinerilor specialiști a indemnizațiilor și compensațiilor și peste 12 milioane pentru compensarea cheltuielilor pentru navetă lucrătorilor medicali.