Se pare că au apărut noi dovezi ale crimelor de război comise de soldaţii ruşi la Bucea. Mărturiile oamenilor şi două înregistrări obţinute de The New York Times arată cum paraşutiştii ruşi au omorât cel puţin opt bărbaţi într-o suburbie din Kiev pe data de 4 martie. Potrivit Adevărul.ro, imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere şi de un martor care locuia în apropiere.

Înregistrările obţinute de The New York Times sunt cea mai clară dovadă că bărbaţii au fost capturaţi de armata rusă cu câteva minute înainte de a fi executaţi.

În imagini se poate observa cum opt bărbaţi sunt obligaţi de un soldat rus care îi ameninţa cu arma să meargă pe o stradă din Bucea. Unii dintre ei stăteau cu capul în pământ şi ţineau în mâini curelele celor din faţa lor. Alţii aveau mâinile puse la ceafă. Bărbaţii erau forţaţi să stea jos, iar în videoclip se poate vedea hanoracul de un albastru intens al unuia dintre ucraineni. 

„Ostaticii zac acolo, lângă gard”, spune persoana care a filmat. El numără: „Unu, doi, trei, cu siguranţă, patru, cinci, şase…” În total, nouă persoane sunt reţinute.

De asemenea, publicaţia a obţinut mărturiile a opt civili care au povestit ce s-a întâmplat în continuare. Soldaţii ruşi i-au dus pe bărbaţi în spatele unei clădiri de birouri care fusese transformată în bază militară. Au fost trase focuri de armă, iar ostaticii nu au mai putut fi văzuţi.

Imaginile filmate cu o dronă o zi mai târziu, pe 5 martie, şi obţinute tot de The Times, sunt prima dovadă vizuală care confirmă relatările martorilor oculari. Cadavrele celor nouă oameni zăceau pe pământ lângă clădirea de birouri de pe strada Yablunska 144, în timp ce doi soldaţi ruşi stăteau de pază lângă ei. Printre cadavre, era şi persoana care purta hanoracul albastru.

De-a lungul războiului din Ucraina, au apărut mai multe imagini atât din oraşul Bucea, cât şi din altele, care arătau crimele făcute de ruşi. Oficialii din Rusia au negat faptele în mod repetat şi au acuzat că fotografiile şi videoclipurile sunt false şi menite să provoace ură.

The New York Times a făcut o investigaţie în Bucea, timp de mai multe săptămâni, stând de vorbă cu un supravieţuitor, cu martori, cu oficiali din Armată şi Poliţie. Ministerele de Externe şi Apărare ale Rusiei nu au răspuns solicitările făcute de publicaţie.

Sursa: adevarul.ro

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: