Bolile sexual transmisibile (BTS) sau infecțiile sexual transmisibile (IST) sunt unul dintre cele mai evitate subiecte, atunci când vine vorba despre sex. Fie că este vorba de „rușine” sau necunoaștere, acest lucru este unul dintre motivele existenței unor mituri sau informații false ce încă mai circulă în societate. Gyneco.md spulberă câteva mituri, explicând care este, de fapt, adevărul.

1. Dacă ai o infecție sexual transmisibilă numaidecât trebuie să ai și simptome. Fals! Simptomele infecției HIV, de exemplu, pot apărea și la 10 ani după infecție!

2. Nu poți achiziționa o infecție sexual transmisibilă prin sex oral. Fals! IST pot fi transmise atât prin actul sexual oral, cât și cel anal sau vaginal.

3. Dacă ai fost tratat de o infecție sexual transmisibilă, înseamnă că ai imunitate. Fals! Reinfectarea este posibilă.

4. Pentru toate IST există tratament. Fals! Sunt infecții incurabile, așa ca: Hepatita B, virusul HIV, HPV infecția, Virusul herpes.

5. Există puține tipuri de IST. Fals! Sunt peste 30 de tipuri de infecții sexual transmisibile, iar unele dintre ele au extrem de multe subtipuri. De exemplu, infecția HPV are peste 120 tulpini.

6. Poți achiziționa o IST și de pe suprafața toaletei. Fals! Bacteriile și virusurile iubesc să trăiască în corp și nu supraviețuiesc mult timp în afara acestuia, de aceea este foarte puțin probabil să o achiziționați în așa fel. Dar acest lucru nu înseamnă că putem neglija igiena elementară!

7. Poți să mori din cauza IST. Fals! În zilele noastre este puțin probabil să mori din cauza acestor infecții.

Cea mai recomandată modalitate de a vă proteja de IST este utilizarea prezervativului la fiecare contact sexual.

 

Foto: Pexels.com