Moment istoric, care pune fundamentul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Astfel califică ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, decizia Consiliului European de a oferi Republicii Moldova statut de țară candidată la aderare. Potrivit oficialului, acest statut oferă Republicii Moldova oportunitatea de a se moderniza și de a ajunge, într-un viitor previzibil, la standardele de viață ale statelor europene. Nicu Popescu spune că noul statut ne transformă într-un stat previzibil și pentru investitorii străini, care vor dori să-și lanseze afaceri în Republica Moldova.

Statutul de țară candidată înseamnă și un proces intens de reforme la care va fi supusă Republica Moldova în următorii ani, spune Nicu Popescu, conform ipn.md.

Potrivit vicepremierului, lupta cu corupția, reforma justiției, reformarea economiei după standardele europene devin obiectivele de bază ale guvernării.

Asta înseamnă că Republica Moldova are un viitor în Uniunea Europeană. Acum punem fundamentul procesului care ne va duce în Uniunea Europeană. Este un semnal pozitiv pentru cetățenii care își doresc să trăiască într-o țară mai prosperă, mai democratică. Este un semnal pozitiv pentru investitori, care se vor simți mai în siguranță atunci când vor lua decizii legate de investiții. Procesul de aderare durează chiar și un deceniu, dar împreună cu statele europene, statele candidate la aderare trebuie să-și modernizeze țara. Se va investi în infrastructură, drumuri, spitale, astfel încât statele candidate să corespundă standardelor europene”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit șefului diplomației, Republica Moldova va trebui să dea dovadă de perseverență și răbdare pentru că aderarea la Uniunea Europeană nu va avea loc peste noapte. Alinierea țării la standardele europene este un proces îndelungat, care poate dura decenii, spune vicepremierul.

„Cetățenii noștri au văzut cum s-a schimbat România. Din 1999, de când România a lansat negocierile de aderare, drumurile, spitalele, salariile, toate au început să se îmbunătățească. Totul depinde de dorința cetățenilor de a continua să ofere mandate de guvernare unor forțe proeuropene. Speranța mea este că în aproximativ 10 ani, dacă societatea va continua să sprijine forțele politice proeuropene, am putea, destul de serios, să vorbim de aderarea la Uniunea Europeană”, a mai spus Nicu Popescu.

Ieri, președintele Consiliului European, Charles Miches, a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au obținut statut de țări candidate la aderare, iar Georgiei i-a fost recunoscută perspectiva de aderare la UE.

„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei si Republicii Moldova. Un moment istoric. Viitorul nostru este împreună”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel pe pagina sa de Twitter imediat după decizia statelor membre.

Distribuie articolul: