Modelingul este o afacere ca oricare alta, iar pentru a avea succes pe piață, trebuie depusă multă muncă și nu este suficient să fii posesoarea unui chip frumos. Pentru că ceea ce contează nu este frumusețea unui model, cât măsura în care acesta este apreciat. Se știe că visul multor fete este să devină modele, doar că, nu toate înțeleg acest termen de „model” și nu știu care sunt cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă. Nicoleta Bugan însă este cea care cunoaște viața de model, nu din auzite.

Și-a început cariera în domeniu acum șase ani, transformându-se din „rățușca cea urâtă”, într-un model de succes. Află secretele acestei profesii din interviul de mai jos:

Ce înseamnă să fii model?

Model pentru mine înseamnă să fii un exemplu, nu doar pe scenă, dar și în societate. Un model este o persoană „cameleon” gata de schimbări și de noi încercări.

Povestește cum a început cariera ta de model?

Cariera mea a început la 14 ani. Am început prin a frecventa timp de un an o școală de modeling. Eu atunci mă credeam „rățușca cea urâtă”, pentru că mereu eram tachinată în clasele primare de colegii mei.

„Acum eu mă mândresc cu acea „rațușcă urâtă”, pentru că ea a putut trece peste. A obținut tot ce și-a dorit și va obține în continuare”

Când erai mai mică ai avut multe complexe. Cum ai reușit să obții încrederea în tine?

Am început să merg la școala de modeling doar pentru a arăta oamenilor din jur că sunt frumoasă. Nu doream să devin model, însă cred că aici, soarta a decis pentru mine. Din clasa a 5-a am început a purta ochelari, mă complexam foarte mult, nu-mi plăcea părul meu creț, nicio fată în clasă nu avea parul așa, de aceea eu mereu mi-l îndreptam. Nu-mi plăceau ochii mei de asiatici, pentru că mi se spunea mereu „kitaeț”. După ceva timp am înțeles că nu eram urâtă, dar diferită. Acele lucruri de care mă complexam în copilărie, acum, sunt arma mea. Părul creț, ochii de asiatici, tiparul meu neobișnuit îi atrage pe fotografi, designeri și make-up artiști.

Tu ai spus că modelingul nu e doar despre poze frumoase și ceea ce se vede în fața ecranelor. Atunci, despre ce mai este modelingul?

Modelingul e despre emoții. Modelele mereu se epuizează la ședințele foto, pentru că noi oferim toată energia unei camere. Modelingul e despre timp, pentru o ședință foto se pierde de la două până la opt ore de lucru, iar pentru filmări este și mai mult. Pentru noi timpul constă în bani, din acest motiv îl prețuim la maximum.

„În spatele modelingului stă o muncă enormă și depășirea multor obstacole”

Care sunt calitățile cele mai importante pe care trebuie să le aibă un model?

Un model nu trebuie să întârzie niciodată. Nu are voie să se alinte sau să creeze disconfort oamenilor cu care lucrează. Nu are voie să reproșeze nimic fotografului, de exemplu: „aceasta este partea mea fotogenică”. 

Ce tipuri de modele se caută cel mai des în Republica Moldova, ce ține de aspect, chip? 

Sunt mai multe tipuri de sesiuni foto. Fiecare timp necesită un tipaj anumit de model. De exemplu, pentru reclamă se cere un tipaj comercial. Pentru o campanie scumpă se cere un tipaj mai „strong”. E diferit.

Ce înseamnă pentru tine fotografia?

Fotografia e rezultatul muncii mele. E ceea ce mă reprezintă, chiar dacă în realitate sunt mai diferită, pe mine nu mă deranjează. În fotografii devin orice personaj doresc: de la un copil visător și naiv, până la o doamnă sexy și puternică.

Care e secretul unei fotografii frumoase?

Fotografia frumoasă este atunci când tu te simți relaxată. Nimic nu te afectează. Cea mai mare greșeală a fetelor e atunci când le este frică să comită greșeli. Însă fotografii niciodată nu o să te certe pentru nimic. Și da, secretul unei fotografii reușite este să nu te concentrezi pe faptul „oare cum se va primi, am ieșit bine… “

Ai sesiuni foto nud? Dacă nu, atunci ai fi gata pentru o astfel de sesiune?

Ședințe nud nu am avut, doar din motiv că fac școala de modeling. Astfel, eu nu aș dori ca multe fete să creadă că dacă ești model, trebuie să te dezbraci. E un stereotip cu care mă confrunt chiar și acum.

Care sunt beneficiile profesiei de model? 

Când ești model mereu întâlnești oameni noi, înveți să te adaptezi la orice situație, începi să te apreciezi pe tine și să ai încredere în tine. Și ultimul avantaj e cel mai important pentru mine: simt că trăiesc pentru că fac ceea ce îmi place.

Ce sfaturi le-ai da fetelor care își doresc să înceapă cariera de model, dar încă nu au curajul? 

Să nu asculte lumea din jur și să creadă în visul lor. Să înțeleagă că un model are responsabilități, trebuie mereu să fie atentă la ce mănâncă, să facă sport și să-și îngrijească tenul corect.

Și Nicoleta este dificil să fii model?

Da, este dificil să fii model. Dar ca să nu fie așa, trebuie să-ți placă ceea ce faci. Eu nu mă simt obosită doar atunci, când lucrez din toată inima, când primesc satisfacție de la fiecare ședință foto.  

Cine este Nicoleta Bugan, dincolo de activitatea sa profesională?

Nicoleta Bugan dincolo de activitatea sa este o fată simplă, zâmbăreață, este fiica cele-i mai bune mame și nu în ultimul rând este studentă. O fată de 20 de ani care simte că nu face destul, care dorește mai mult și știe că ea prin muncă va reuși absolut tot.

„Cel mai important în a fi model e să primești plăcere din ceea ce ești”.

Foto: instagram/NicoletaBugan