Ce este niacinamida? Este o vitamină hidrosolubilă care, împreună cu componenții naturali ai pielii, contribuie la minimizarea porilor, lupta cu ridurile și liniile fine, lucrează la acneei și îmbunătățirea nuanței pielii.

Fiind un ingredient natural, cu proprietăți antiinflamatoare, contribuie la stoparea iritației cauzate de factorii de mediu, reface bariera naturală a dermei, încapsulând și reținând apa în interiorul ei, previne îmbătrânirea prematură a pielii.

Un alt nume al niacinamide este nicotinamida sau vitamina B3, adică niacinamida fiind versiunea topică a vitaminei B3. Mai există o formă a niacinamidei – niacina, care poate fi luată din anumite alimente, așa cum ar fi peștele, laptele, ouăle, carnea, legumele verzi și cerealele.

Ți se potrivește niacinamida dacă ai pete pigmentare la nivelul feței și cel al zonei decolteului, dacă ai observat că apar primele semne ale îmbătrânirii, ai un ten șters, fără strălucire, dacă ai pielea problematică, cu erupții și eczeme, ai semne post- acneice etc. Niacinamida rezolvă o mulțime de probleme legate de pielea ta. Deci ce produse să achiziționezi, ca să uiți de ele?

Cele mai multe produse cosmetice ce conțin niacinamidă se găsesc sub formă de serumuri. Acestea pot fi aplicate atât dimineața, cât și seara, după curățarea și tonifierea tenului. Etapa următoare aplicării niacinamidei trebuie să fie: seara – hidratarea, iar ziua – protecția solară.

Produsele ce conțin niacinamidă au o concentrație de 5% în componența lor. După părerea cercetătorilor și a medicilor dermatologi, anume această concentrație este eficientă în cazul tratamentului hiperpigmentării.

Excepție fac persoanele cu pielea sensibilă, cărora li se recomandă o concentrație mai mică, de exemplu, de 2%. Serumurile cu conținut de niacinamidă de 2% sunt buni aliați în lupta cu eczemele sau alte afecțiuni ale pielii.

Pentru a obține rezultate mai bune, unii specialiști recomandă combinarea niacinamidei cu alte ingrediente cosmetologice active. De exemplu, în tratarea acneei, niacinamida lucrează foarte eficient în tandem cu cuprul, zincul, acidul folic.

Eficacitatea unui serum cu niacinamidă crește dacă are în componența sa, ca adjuvant, acid hialuronic, Licorice sau extract de cimbru, butilrezorcinol. Citește atent lista ingredientelor de pe eticheta produsului cosmetic pe care dorești să-l achiziționezi pentru ca, mai târziu, să nu te trezești cu surprize neplăcute, din combinarea incorectă a ingredientelor.

De exemplu, în tandem cu vitamina C, niacinamida îi poate neutraliza, prin reacție, efectul acesteia, deoarece la combinarea vitaminei C cu niacinamida, se pierd proprietățile antioxidante ale produsului și el va fi, pur și simplu, ineficient.

E bună niacinamida, dar, ca oricare alt component, are și reacții adverse. Persoanele cu pielea sensibilă, predispusă spre cuperoză, ar trebui să facă testul cutanat înainte de aplicarea serumului cu niacinamidă pe toată suprafața tenului. Dacă pielea, după aplicarea a două – trei picături de produs prezintă roșeață, mâncărime, senzație de arsură – spală imediat locul cu apă din abundență și renunță la acest ingredient în rutina ta de îngrijire.

Efectul utilizării niacinamidei nu se instalează foarte rapid. Deci, nu aștepta să se întâmple minuni de la prima aplicare. E necesar să utilizezi componentul în rutina ta zilnică pentru minimum două săptămâni sau chiar mai mult, ca să observi că pielea se luminează, dispar petele pigmentare, ridurile fine se estompează, iar tu devii mai frumoasă și mai radiantă cu fiece zi ce trece!

Distribuie articolul: