Pandemiei de coronavirus a adus cu sine multe alte probleme: a crescut izbitor cererea pentru produsele de protecție. Asta înseamnă însă mai multe deșeuri. Măști, mănuși sau recipiente pentru dezinfectante… sunt noile tipuri de produse depistate la linia de sortare a companiei ABS Recycling Moldova, acolo unde, zilnic, sunt duse 500 de tone de deșeuri din capitală.

„În deșeurile menajere pe timpul pandemiei au început să apară abundent deșeuri precum măști, mănuși, dezinfectante. Este bine că oamenii sunt responsabili, asta ne cere și OMS, și Ministerul Sănătății, dar, totodată, aceste produse, aceste deșeuri nu trebuie să ajungă la groapa de gunoi. Pentru așa tipuri de deșeuri trebuia de gândit înainte de pandemie, ca să fie un incinerator, care poate să le neutralizeze și să le transforme în energie”, ne-a spus pentru AGORA managera companiei ABS Recycling Moldova, Irina Balica.

Așa cum Republica Moldova nu dispune de un astfel de incinerator, aceste deșeuri ajung la groapa de gunoi.

„Ele sunt deșeuri care sunt destinate incinerării, sunt deșeuri infectate sau prea subțiri pentru a fi reciclate. De asemenea, toate deșeurile de la dezinfectante trebuie să fie puse separat la plastic, ca să nu creeze o posibilă ardere în groapa de la Țînțăreni sau altă oricare groapă în care ajunge”, a adăugat Irina Balica.

Mai mult, îndeamnă cetățenii să consume rațional: „Reutilizarea este o regulă importantă până a ajunge la reciclare. Dacă putem, să cumpărăm dezinfectante în cantități mari și recipientele mici să le reutilizăm și să nu utilizăm alte recipiente mici”.

Continuarea o puteți vedea pe AGORA.md