Toată lumea știe că lipsa de somn te poate face să te simți leneș, poate chiar morocănos. Potrivit unei noi cercetări publicate în jurnalul PLOS Biology, oamenii pot deveni, de asemenea, egoiști și mai puțin înclinați să ajute o altă persoană atunci când nu dorm suficient.

Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, au efectuat trei studii bazate pe somn. Ei au analizat schimbările în activitatea creierului și probabilitatea comportamentului de care beneficiază alți oameni. Au găsit o scădere semnificativă chiar și după o insuficiență mică de somn.

„Chiar și doar o oră pierdută de somn a fost mai mult decât suficientă pentru a influența alegerea de a ajuta pe altul”, a declarat pentru CNN Ben Simon, cercetător în psihologie la Centrul pentru Știința Somnului Uman al Universității. „Când oamenii pierd o oră de somn, există o lovitură clară asupra bunăvoinței noastre umane înnăscute și a motivației noastre de a ajuta alți oameni care au nevoie.”

Într-un studiu, donațiile caritabile au scăzut cu 10% după schimbarea anuală a orei la cea de vară. În altul, a existat mai puțină activitate în partea creierului asociată cu luarea în considerare a nevoilor altor oameni după privarea de somn. Iar în cel de-al treilea studiu efectuat pe peste 100 de persoane, cercetătorii au descoperit că anume calitatea somnului era mai importantă decât cantitatea, atunci când se măsoară efectele asupra egoismului.

Distribuie articolul: