Energocom, furnizorul central de energie electrică, a solicitat oficial Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să reducă prețul reglementat al energiei electrice cu 21%, la 1,80 lei/kWh. Această cerere reflectă scăderea generală a costurilor de achiziție a energiei electrice și alți factori economici relevanți.

Totuși, Energocom avertizează că următoarea ajustare a prețului reglementat al Furnizorului Central de Energie Electrică (FCEE), programată pentru februarie 2025 și aplicabilă din martie 2025, ar putea aduce provocări semnificative. Acestea se datorează faptului că 94-95% din energia achiziționată în ianuarie și februarie va proveni de la Centralele Electrice cu Termoficare (CET-uri), care au tarife mai mari decât prețul reglementat al FCEE. Dacă CET-urile vor produce 100 milioane kWh lunar, FCEE riscă să înregistreze vânzări cu 20 milioane lei mai mici decât costurile acestora, ceea ce ar putea conduce la dificultăți în plata energiei produse de CET-uri și alți producători eligibili.

În acest context, Energocom solicită ANRE să ia în considerare riscurile descrise în procesul de aprobat al prețului reglementat sau să identifice o soluție până la sfârșitul anului 2024 pentru a evita astfel de probleme.

De asemenea, Energocom subliniază că, în ultimii doi ani, cheltuielile operaționale ale întreprinderii au crescut semnificativ din cauza numărului în creștere al producătorilor eligibili de energie regenerabilă și a necesității suplimentare de operațiuni. În acest sens, Energocom cere și majorarea marjei comerciale stabilite în Metodologia de calculare, aprobată și aplicare a prețurilor, de la 0,50% la 0,8%, cu aplicarea acesteia odată cu aprobarea prețului reglementat al FCEE.

În prezent, Chișinăul achiziționează 80% din necesarul său de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, la un preț de 66 dolari pe MWh. Consumatorii Premier Energy plătesc 2,34 lei per kWh, în timp ce cei din nordul țării achită 2,81 lei per kWh.

Distribuie articolul: