Nata Albot este și mămica unei fetițe de 2 ani, iar numeroasele călătorii pe care le-a avut peste ocean i-au furnizat suficiente ocazii ca să descopere mici secrete legate de călătoria în compania bebelușilor. Aflată acum într-o escapadă prin mai multe destinații din Europa, fondatoarea Asociației K Lumea a venit cu un mesaj către părinții care zboară în compania micuților.

Deseori mi se întâmplă să aud cum, la decolare sau aterizare, în salonul avionului încep să plângă copii, de obicei cu vârsta până la 3 ani, deci care încă nu vorbesc bine. Părinții încep foarte iritați să liniștească copiii, strigând la ei să nu facă mofturi sau, și mai grav, scuturând copiii până își dau ochii peste cap. Am văzut asta cu ochii mei.

După mai multe scene de acest gen, m-am gândit să scriu despre un lucru care mi se pare evident, dar pe care probabil mulți tineri părinți nu-l cunosc. Din cauza decalajului de presiune la decolare și aterizare, pe copii îi dor urechile și pentru că ei nu prea știu ce li se întâmplă și nu pot explica asta prin cuvinte, încep să plângă. Iar părinții, crezând că odraslele fac mofturi, încep să-i liniștească nervos și isteric, scuturându-i, punând mâna la gura lor, strigând, făcând copilul și mai mult să plângă.

Tot ce trebuie de făcut e să-i dați să mestece ceva: un covrig, un biscuit sau să bea apă, deci să-l faceți să înghită și respectiv să reducă presiunea formată în craniu. Asta poate fi și sânul mamei, dacă alăptați.

Important e să-i explicați de ce trebuie anume acum să muște din biscuit, pentru că peste câteva secunde s-ar putea să-l doar urechile. O altă soluție, pe care am descoperit-o chiar cu propriii copii e să rugați însoțitoarea de bord să vă dea un șervețel umed, din acelea care se dau în avion pentru ștergerea mâinilor, să o rugați să-l încălzească în microundă și, așa cald, să-l puneți la urechile copiilor. Nu știu exact de ce, dar ajută. Soluție există, important e să anticipați problemuța, dar mai ales, vă rog, nu urlați la copiii voștri și nu-i scuturați ca pe niște păpuși de pluș. 

O să vină zile când și voi îi veți enerva tare, scăpând lingura din mână sau vărsând apa din cana bătrâneții. Și fix ce le transmiteți voi, vă vor întoarce ei înapoi la un moment dat. Călătoriți cu bucurie și plăcere”, semnează, în mesajul său către părinți, Nata Albot.

Foto: instagram.com/nataalbot

Distribuie articolul: