Deși este pandemie, cursul vieții este de neoprit. Familiile în continuare își planifică sarcini și copiii vin pe lume. Iar spitalele din țară se adaptează pentru a reduce riscurile de infectare cu noul coronavirus și a asigura sănătatea mamelor și a bebelușilor. La Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladii” în acest sens au fost aplicate un șir de măsuri de prevenție. Vizitele sunt interzise, soții nu participă la nașteri, iar personalul medical se echipează suplimentar. În plus, după o naștere fără complicații, mama și copilul pleacă acasă după 24 de ore.

„Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladii” este instituția unde nasc femeile fără COVID-19. Totuși, la internare în spital pacientele sunt triate și se colectează anamneza epidemiologică”, explică șeful secției Obstetricală, Oleg Potacevschi.

Astfel, dacă gravida a fost în contact cu un pacient bolnav, sau suspect de COVID-19, atunci și ea intră în grupa de suspecți. Sau în cazul în care a făcut un test și acesta este cu rezultat pozitiv, atunci, aceste cazuri sunt îndreptate la Maternitatea Nr. 2, susțin medicii.

În continuare, pentru siguranța mamei și a copilului, a fost impus un set de reguli suplimentare. Din momentul internării femeia îmbracă masca chirurgicală și își dezinfectează mâinile pe tot parcursul aflării în spital așa cum indică standardele.

Pentru a minimaliza riscurile de infectare, în timpul pandemiei s-au interzis parteneriatele. Acum soții nu mai pot participa la nașteri. Mai mult, și vizitele la spital sunt interzise, iar dacă rudele doresc să transmită unele lucruri mamei, pachetul este recepționat la intrare, prelucrat corespunzător și apoi ajunge în salon.

Totodată, și timpul aflării mamei și copilului în maternitate a fost redus. „Dacă vorbim de lăuze, după o naștere fiziologică dânsa pleacă acasă după 24 de ore. După o naștere prin cezariană – după 24-48 de ore. În funcție de starea mamei și a nou-născutului”, spune Oleg Potacevschi.

Și mobilier este mai puțin, în sala de naștere. Totul, pentru a simplifica procesul de prelucrare a suprafețelor. Dacă înainte era mingea pe care putea să stea parturienta (nr. parturientă- femeie care naște) pe parcursul travaliului, era covorașul, era un cărucior pe care se sprijinea, toate au fost scoase din salon și rămân doar lucrurile necesare, pentru a evita contaminarea suprafețelor din sala de naștere. Astfel, în sala de naștere au rămas doar: fotoliul pentru nașteri, un pat, cardiomonitorul și măsuța pentru resuscitare.

„Este obligatoriu ca personalul medical, cum este moașa, infirmiera, neonatologul, prezenți la naștere, să îmbrace un costum de unică folosință, impermiabil, cu mânecă lungă, un șorț de unică folosință. Este obligatorie masca chirurgicală, obligatoriu ochelari sau vizieră”, explică medicul.

Cât despre, echipamentul mamei, doctorul consideră necesară masca de protecție.  „Este o incomoditate pentru mamă, dar este strict necesară. În majoritatea cazurilor o putem convinge pe mamă. Le explicăm necesitatea acestor măsuri și ele sunt ascultătoare”. După naștere, mama și copilul petrec cele 24 de ore de spitalizare singuri în salon, izolați de alte paciente.

Pe Alina Cosman, mama lui Miriam, o fetiță venită pe lume la 22 august, am întâlnit-o în ziua externării. Din cauza poziționării fătului, medicul a intervenit cu operație cezariană. Acum ambele se simt bine și sunt așteptate acasă de încă două fetițe.

„Chiar dacă suntem în situație de pandemie, oricum am avut încredere că vor fi toate regulile de igienă și conduită respectate, așa că nu am avut frică să vin să nasc. Desigur că nu a fost prezent soțul, așa cum a fost prezent la celelalte două nașteri. Ca pe timpuri am născut, ca mamele noastre în anii ’80 – ’90, fără soți. Nu am primit vizite. Am stat singurele”, spune mama.

Iar tatăl și-a văzut pentru prima oară copilul… la fereastră. „Și datorită faptului că avem acum telefoane mobile a văzut-o și prin poze și prin video-chat”, zâmbește Alina.

Medicii vin cu recomandări pentru toate gravidele, despre timpul potrivit internării. Potrivit lor, internarea trebuie să fie deja într-o perioadă activă. „Nu trebuie de adresat la primele contracții care ar putea fi insuficiente. Internarea este recomandată la contracțiile uterine care se repetă câte trei în 10 minute și cu o durată mai mult de 25-30 de secunde. Sau cu două contracții în 10 minute care durează mai mult de trei ore”, explică doctorul Potacevschi.

În perioada pandemiei, medicul spune că exista frica că mămicile vor alege să nască acasă, dar practica a arătat că nu s-a întâmplat acest lucru.

Deopotrivă, medicii recomandă ca gravidele să vină la maternitate cu propriul transport și să evite ambulanțele pentru a reduce riscurile de infectare cu COVID-19.

În cadrul maternității, 24/24 de ore activează Call Center. La 022809545, gravidele pot afla când trebuie să se adreseze după asistență medicală, ce lucruri trebuie să ia cu sine la maternitate sau care sunt semnele clinice ale unui travaliu.

Sursa: Agora.md 

Distribuie articolul: