Premieră inedită. În doar 5 ani o femeie va face istorie și va păși pe suprafața Lunii! 

Administratorului Agenţiei spaţiale americane, Jim Bridenstine, a anunţat că prima misiune cu care NASA vrea să se întoarcă pe Lună, programată în 2024, va fi diferită de cea mai recentă, care a avut loc în 1972, din echipa de astronauţi urmând să facă parte în premieră şi o femeie, potrivit Mediafax.

„Prima femeie care ajunge pe suprafaţa Lunii va fi o americancă, peste cinci an”, a declarat Bridenstine, la un simpozion organizat de Space Foundation în Colorado, notează descoperă.ro.

Mike Pence, vicepreşedintele SUA, a cerut NASA să urgenteze planurile pentru misiunile cu echipaj uman pe Lună, astfel încât americanii să se întoarcă pe satelitul natural al Terrei în maximum cinci ani.

Misiunea se va numi Artemis, după zeița greacă a Lunii și sora geamănă a zeului Apollo. Acest program a trimis primul bărbat pe Lună în 1960, iar acum se axează să trimită o femeie și un bărbat pe Lună.

„Cred că este minunat ca la 50 de ani după Apollo, programul Artemis să ducă pe Lună primul bărbat și prima femeie.”, a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine. „Am o fiică de 11 ani și vreau să se vizualizeze drept următoarea femeie care va ajunge pe Lună.”, declară acesta.

NASA trebuie să atingă acest scop „prin orice mijloace necesare”, a declarat Pence, la o întrunire a Consiliului Spaţial Naţional. Acesta a mai spus că, dacă rachetele şi roverele lunare ale NASA nu sunt gata pentru astfel de misiuni, se poate apela la companiile spaţiale private.

Potrivit unor planuri iniţiale, prima misiune cu echipaj uman pe Lună nu putea fi realizată de NASA mai devreme de anul 2028, a mai spus Pence la momentul respectiv.

Ulterior, Bridenstine i-a dat asigurări lui Pence că se va face tot posibilul pentru a se respecta termenul limită, însă mulţi experţi în domeniu s-au declarat sceptici.

Potrivit publicației CNN, până în prezent pe suprafața Lunii au călcat 12 persoane, toți fiind de sex masculin.

SURSA

Foto: CNN.com

Distribuie articolul: