Bach și Mozart au răsunat ieri seara la stâna familiei Sabia din satul Corten, raionul Taraclia, în interpretarea Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei. O oră de muzică live, brânză proaspătă, un cadru idilic cu apus de soare și 560 de oi, dintre care 61 de rasă franceză, care au fost importate pentru prima dată în Republica Moldova datorită unui grant oferit de Uniunea Europeană. De toate acestea au avut parte sătenii din Corten și localitățile învecinate care au participat la concert

Evenimentul face parte din expediția muzicală La La Play și a fost susținut de Uniunea Europeană în cadrul programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD. Prin acest concert organizatorii și-au propus să promoveze micii antreprenori din zonele rurale. Familia Sabia este doar un exemplu care demonstrează că mediul rural poate fi unui favorabil pentru dezvoltarea afacerilor, iar Uniunea Europeană susține inițiativele benefice oamenilor din Republica Moldova, indiferent de locul lor de trai.

Efimia Sabia, proprietara fermei de ovine, este una din cei 30 de antreprenori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia care au beneficiat de granturi și de asistență tehnică din partea Uniunii Europene prin programul SARD pentru lansarea sau dezvoltarea afacerilor. Cu ajutorul grantului în valoare de 20 mii 350 de euro, familia Sabia a reușit să cumpere 61 de oi de rasă nouă pentru Republica Moldova – Ile de France. De asemenea, proprietarii stânei au creat 4 locuri de muncă.

„Suntem bucuroși că Uniunea Europeană a crezut în ideea noastră de afaceri și ne-a ajutat să ne specializăm pe producerea de carne și să le putem oferi consumatorilor din Moldova un produs de calitate. Or, în Europa rasa franceză Ile de France este una dintre cele mai cunoscute și apreciate rase de ovine de carne. Visul nostru s-a realizat și asta ne oferă mai multă încredere și putere pentru a dezvolta afacerea și a cuceri noi piețe de desfacere”, a menționat Efimia Sabia

„S-a demonstrat că muzica lui Mozart are efecte uimitoare asupra creierului uman. Cât de adevărat este acest lucru în cazul animalelor? Poate fi la un alt nivel, însă sigur că are un impact pozitiv. Așa că o să încerc să mai răsfăț oile noastre cu muzică clasică, deja înregistrată la casetofon. Poate s-a mări și productivitatea”, a spus Stepan Sabia.

Expediția muzicală La La Play #drumdedor se desfășoară în perioada 13-25 august și se află la a doua ediție. În cadrul turneului 16 tineri muzicieni susțin 12 concerte în tot atâtea locații inedite din Republica Moldova, România și Ucraina. În cadrul proiectului sunt puse în lumină 12 subiecte sociale importante, prin interpretarea muzicii clasice acolo unde ea nu a răsunat niciodată.

„Am rămas impresionați de familia Sabia, care își crește frumos copilul și afacerea acasă. Deși fac o muncă grea, sunt oameni calzi și primitori, harnici și plini de viață. Chiar dacă creșterea oilor este una dintre cele mai vechi practici, din păcate, în Moldova au rămas foarte puțini proprietari de oi. Tocmai de aceea a fost nevoie să fim aici și să promovăm micii antreprenori din zonele rurale prin exemplul familiei Sabia”, a spus Andriano Marian, conducătorul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei.

Susţinerea iniţiativelor antreprenoriale locale este una din cele trei componente de bază ale programului SARD. Acesta mai desfăşoară activităţi pentru abilitarea comunităților, renovarea obiectelor de infrastructură și promovarea cooperării intercomunitare în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia.

Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro, și implementat de PNUD, programul SARD își propune astfel să intensifice colaborarea între autorităţile centrale și cele locale, precum și între organizaţiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul stimulării dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

 

Distribuie articolul: