În perioada 5 - 6 aprilie, Chișinăul a fost gazda Festivalului Internațional Jazz’n Chișinău. În aceste zile scena Filarmoncii Naționale „Serghei Lucnhevici” s-a transformat într-o lume frumoasă a jazzului improvizat. Cei care au evoluat, nu doar au interpretat o muzică jazz, ei au transmis emoții vii, au făcut publicul să simtă fiecare notă de jazz și odată cu ea poveștile transmise de către muzicieni.


Timp de două zile la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” s-a respirat cu jazz. Cel care stă în spatele acestui festival, este nimeni altul decât muzicianul Valeriu Culea, care a păstrat viu visul de a organiza un festival jazz de amploare încă din anii ’90, iar acum a reușit să-i dea viață.

„Eu îmi doresc un festival jazz încă din timpul anilor ’90. Bine, atunci nu era posibil, acum lumea e mai modernă, sunt mai multe posibilități, noi am căpătat o anumită experiență și a venit timpul, poate un pic chiar cu întârziere, dar e bine așa cum este. Acest festival este diferit de ceea ce se întâmplă aici la noi, sunt alte direcții muzicale. Avem lucruri bune aici, destule, dar trebuie să găsim noi căi mai diferite, mai interesante și în așa mod să contribuim la o educare productivă în societate, prin muzica jazz, în cazul nostru prin Jazz’n Chișinău International Festival”, a menționat Valeriu Culea.

Festivalul se află la cea de a V-a ediție, totuși anul acesta festivalul pentru prima dată a căpătat o amploare atât de mare. Invitații speciali din acest an au fost Tomasz Wendt Jazz Trio din Polonia, Pablo Held Jazz Quartett din Germania, Ruta Duduma din Letonia, Rosa Brunello din Italia și Moulaye Niang din Senegal. Alături de participanții din Moldova, aceștia au reușit să ofere publicului multă culoare și energie prin muzica interpretată.

 

„Sunt foarte bucuroasă să fiu în Chișinău, deja pentru a doua oară. Aici mă simt ca acasă, și-i mulțumesc lui Valeriu pentru că m-a invitat încă o dată să vin aici. Dacă anul trecut am interpretat piese în letonă, anul acesta totul este diferit, este muzică mult mai improvizată, nu este însoțită de cuvinte, nu este nimic din ceea ce fac în Letonia, din ceea ce cânt de obicei, și asta mi-a plăcut foarte mult. Din acest motiv am și venit încă pentru odată. Aici e foarte bine, sunt oameni buni, vin bun și muzică bună”, a menționat Ruta Duduma.

Aplauzele publicului au răsunat încă mult timp după ce s-a încheiat ultima prestație muzicală. Iar dincolo de ușile filarmonicii, oamenii au mărturisit că s-au îndrăgostit de jazz, iar ceea ce au văzut pe scenă a fost un adevărat profesionalism.

Anul acesta datorită extinderii festivalului, muzica de jazz a fost delectată și în alte localități din țară precum Tiraspol, Soroca, Cimișlia.

„Jazzul nu este doar muzică, este un mod de viaţă, este un fel de a fi, un mod de a gândi”, cei prezenți la festivalul Jazz’n Chișinău pot raporta citatul celebrei interprete Nina Simone la propria persoană, deoarece în aceste două zile de festival la Chișinău fiecare a fost parte dintr-o lume misterioasă și plină de culoare, lumea jazzului.