Tribunalul din Moscova a amendat postul Muz-TV cu un milion de ruble pentru „promovarea relațiilor sexuale netradiționale între minori”, punctul doi al articolului 6.21 din Codul administrativ al Rusiei. „Istoria” a început acum cinci luni după evenimentul de decernare a premiilor Muz-TV.

La eveniment tik-tokerul și interpretul Danya Milokhin a venit într-o ținută deosebită, jumătate – o rochie roz, iar altă jumătate – un costum elegant de bărbați. Danya nu a fost singurul băiat care a decis să poarte o rochie la acest eveniment, și bloggerul Igor Sinyak a îmbrăcat o rochie pentru dame. Federal Service for Supervision of Communications, Information Technology and Mass Media (Roskomnadzor) nu a apreciat alegerea tinerilor, care au imitat celebrele persoane publice americane Billy Porter și Lil Nas X, și intentat un proces împotriva canalului tv. Plângerea a avut la bază faptul că un astfel de conținut poate fi difuzat numai după ora 23:00 și marcat ca 18+, în timp ce la tv era difuzat cu o limită de vârstă de 6+.

„Situația din Federația Rusă deja a depășit orice limite de bun simț și înțelegere a până unde se poate implica un stat în viața cetățenilor. Legile lor devin tot mai absurde și mai restrictive. În primul rând niciuna din orientările sexuale nu poate fi propagată. Această sintagmă contravine și termenului de „propagandă” și a cercetărilor din domeniul sexualității umane. Dacă orientarea sexuală a unui om ar putea fi schimbată prin propagandă, nu ar exista persoane homosexuale, pentru că tot ce ne înconjoară, începând cu oamenii din apropierea noastră și terminând cu romane și filme, nu este altceva decât „propaganda relațiilor heterosexuale, relațiilor între bărbat și femeie”.

În al doilea rând, homosexualitatea nu este despre bărbați care poartă rochii de femei. Homosexualitatea este despre oameni care se pot îndrăgosti doar de oameni de același sex. O persoană homosexuală nu este o persoană travestit, și invers. Chiar dacă ar putea coincide aceste două identități, ele sunt totuși diferite. Mai mult decât atât, tot mai mulți bărbați se îmbracă în haine de femei în semn de solidaritate, mesajul ar fi: „Nu este nicio rușine în a fi femeie și a purta haine de femei. O rochie sau fustă nu te face om inferior”, drept exemplu cazul lui Iggy Pop îmbrăcat în rochie. Să amendezi un canal pentru că cineva din oaspeți a venit în rochie de femeie este mai mult decât o prostie, este inclusiv ură față de femei”, a spus Angelica Frolov, coordonatoarea program lobby.

Și apariția lui Philip Kirkorov cu interpretul Dava a stârnit controverse, fiind asociați cu un cuplu de gay îmbrăcați în mire și mireasă.

„În Rusia funcționează legea care interzice „promovarea homosexualității printre minori” și sub incidența ei cade orice, ce autoritățile consideră „netradițional”. În Rusia se fac multe abuzuri de când a fost adoptată această lege. Pe adolescenți îi afectează mult neacceptarea lor de către semeni și familie. Pentru unii lucrurile devin atât de dramatice, încât se gândesc sau chiar recurg la suicid. Datele arată, că rata suicidului printre adolescenții homosexuali este mai mare decât printre adolescenții heterosexuali. Asta nu e prima dată când autoritățile din Rusia transformă în scandal situațiile în care cineva îndrăznește să iasă din tiparul “valorilor tradiționale”. E o formă de control a societății, în general, nu doar de constrângere a comunității LGBT+”, a spus pentru portalul nostru Diana Guja, instructoare la Școala de Studii Avansate în Jurnalism.