De căpuşe nu vom scăpa până în toamnă, susțin specialiștii care spun că acești paraziţi externi apar primăvara, până vara – târziu spre toamnă. 

Deși suntem la început de vară, pacienții de adresează tot mai des la specialiști cu mușcături de căpușe. Orice plimbare prin păduri, parcuri, zone cu iarbă înaltă, poate fi o adevărată provocare pentru fiecare dintre noi, susține pentru ea.md medicul infecționist Eudochia Toncoglaz.

Ce fel de căpușe există în Republica Moldova? Există specii de burgdorferi, garinii și afzeli – sunt cele mai întâlnite pe teritoriul țării noastre. Căpușe sunt mai în toate țările din Europa dar și în America de Nord.

Căpușele nu sar și nu zboară. Se agață de capătul firului de iarbă sau frunză și apoi trec pe om sau animal. Muşcătura unei căpuşe NU doare, astfel este dificil de observat când ne muşcă. Căpușa poate să rămână atașată de piele până la 15 zile, a mai declarat specialista.

 Însă nu înţepătura cauzează infecţia, ci toxinele, secreţiile și microorganismele pe care le conţine salivă căpuşelor.

În Republica Moldova, una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene răspândite de căpușe este borelioza sau boala Lyme, transmisă de căpușe contaminate cu bacteria Borrelia.

Căpușele pot transmite o mulțime de boli, fiind pe locul doi după ţânţarii la nivel mondial că grad de pericol asupra sănătăţii. Unele căpuşe pot transmite boli: ex. bacteria bolii Lyme (Borrelia burgdorferi), specifică medicul Eudochia Toncoglaz.

Cum să prevenim muşcătura de căpuşă?

  • Evită zonele cu iarbă şi arbuşti, prielnice şederii căpuşelor.
  • Poartă haine deschise la culoare când faci plimbări în natură, pentru că insectele să fie foarte vizibile.
  • Aplică sprayuri acaricide împotriva insectelor, în special cele care ţin departe căpuşele.
  • Verifică-te atent când te întorci acasă; fă acelaşi lucru cu patrupedele.
  • Protejează animalele de companie împotriva puricilor şi căpuşelor.

Cum se manifestă boala Lyme?

La majoritatea oamenilor, boala Lyme se manifestă prin simptome asemănătoare gripei: febra, durerile musculare şi articulare, durerile de cap, frisoanele, oboseala şi inflamarea ganglionilor limfatici.

Diagnosticarea infecției prin teste serologice se recomandă după minimum 2-4 săptămâni de la mușcătura căpușei, din cauză că anticorpii apar tardiv, boala Lyme fiind o afecțiune care se manifestă la aproximativ o lună după mușcătura infectantă. Nu degeaba i se mai spune boala cu o mie de fețe, mai susține specialista.

Ce teste se recomandă în acest caz?

Inițial, teste serologice de detectare a anticorpilor.

Anticorpi IgM / Anticorpi IgG

Cum eliminăm corect căpușa?

Pentru eliminarea căpușei se recomandă următoarele acțiuni:

  1. Utilizați o pensetă simplă cu vârf fin pentru a extrage căpușa;
  2. Prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii (gura, de preferat sau cap);
  3. Trageți în sus cu o presiune constantă, uniformă. Nu răsuciți și nu rotiți căpușa; acest lucru poate determina părțile bucale să se rupă și să rămână în piele. Dacă se întâmplă acest lucru, îndepărtați părțile bucale cu ajutorul unei pensete.
  4. După îndepărtarea căpușei, curățați bine zona mușcăturii și mâinile cu soluția de alcool sau săpun și apă.

După extragere introduceți căpușă într-un recipient închis în soluție de alcool sau formalină pentru prezentarea la laborator.

Din remediile naturale putem folosi uleiurile esențiale de rozmarin, de mentă, eucalipt și de scorțișoară pentru a ține la distanță căpușele supărătoare, conchide specialista.

Doamna medic, echipa ea.md vă mulțumește pentru interviul acordat.

Distribuie articolul: