Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL/PPE), președintele delegației Acordului de asociere UE-Moldova într-un interviu pentru spotmedia.ro, acordat de la Chișinău a menționat că „Federația Rusă susține oameni politici extremiști, adesea cu probleme penale, care nu sunt credibili, ultranaționaliști, populiști; dorește să sădească neîncredere în instituțiile europene, în instituțiile statului, în instituții democratice, în justiție, în stat de drept. Asta a făcut în state membre ale Uniunii Europene, a făcut și în Republica Moldova”.

Siegfried Mureșan, s-a aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, la câteva zile după ce a fost dejucat planul Kremlinului de a destabiliza situația politică din Moldova. Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, a avut întrevederi la rang înalt cu oficiali din țara noastră.


„Ne aflăm la Chișinău într-o misiune a Parlamentului European pentru reuniunea adunării parlamentare Euronest. Este un forum care reunește membri ai PE și membri ai parlamentelor Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei, Armeniei și Azerbaidjanului. Discutăm despre perspectiva europeană a tuturor acestor state, în special, evident, pentru R. Moldova și Ucraina, cele două state candidate pentru aderarea la UE. Care este atmosfera aici, m-ați întrebat. În primul rând, din punct de vedere politic, simțim clar parcursul pro-european în Republica Moldova. A avut loc săptămâna trecută într-un mod ordonat, organizat, o schimbare a unui guvern pro-european cu un alt guvern pro-european.

Fostul guvern al prim-ministrului Natalia Gavriliță a gestionat bine foarte multe crize. Să nu uităm că din iulie 2021, de când acel guvern a venit la putere, până acum a existat pandemia generată de coronavirus. A existat o primă tentativă a Federației Ruse, în toamna anului 2021, de a șantaja R. Moldova cu gazul. A existat începerea războiului din Ucraina, care a însemnat sute mii de refugiați veniți în R. Moldova în doar câteva săptămâni, riscuri de securitate, după care inflație, dificultăți economice și cea de-a doua criză energetică.”


„Federația Rusă își dorește state slabe, cu instituții slabe, oameni politici care să fie un pericol pentru ordinea democratică, pentru statul de drept din țări membre ale UE și din țări din vecinătate.

Federația Rusă își dorește neîncredere, își dorește oameni săraci, controlabili, șantajabili, manipulabili” a mai declarat europarlamentarul Mureșan.