Pentru foarte mulți părinți frecventa îmbolnăvirii copiilor reprezintă un motiv de îngrijorare. Adevărul este că în realitate doar câteva situații ascund afecțiuni grave, în rest este pur și simplu vorba despre adaptarea sistemului imunitar.

Îți explicăm care sunt cele mai des întâlnite, precum și modalități de a preveni îmbolnăvirile dese. Motive pentru care copilul se îmbolnăvește des

Copiii cu vârsta sub 7 ani au un sistem imunitar imatur, ceea ce îi face susceptibili răcelilor și virusurilor

Copiii de vârstă mică răspândesc mai mulți germeni de la unul la altul din cauza tendinței de a tuși și de a strănuta fără să-și acopere gura.

De asemenea, cei mici intră adesea în contact cu suprafețe contaminate (birouri, mese și jucării) iar apoi își ating nasul, ochii sau gura, facilitând transmiterea germenilor

Căile respiratorii superioare ale copiilor (inclusiv urechile și structurile înconjurătoare) nu sunt complet dezvoltate până după vârsta școlară. Acest aspect permite o proliferare virală și bacteriană mai frecventă

Faptul că cei mici sunt de obicei expuși la un grup mare de copii de vârstă mică (de exemplu la creșa sau la grădinița) crește riscul de a dobândi o infecție respiratorie superioară.

Nu în ultimul rând, mai mulți copii (comparativ cu adulți) suferă de rinită alergică și astm, ceea ce crește predispoziția de a experimenta mai multe infecții respiratorii superioare.

Nu durează mult până când copilul începe să manifeste simptomele cunoscute de răceală: nas care curge, congestie nazală, strănut, ochi înlăcrimați, tuse sâcâitoare, durere de gât, febra ușoară și/sau durere de cap. Este posibil ca episoadele de infecții respiratorii să debuteze la vârste extrem de fragede, cum ar fi 6 luni, în special în familiile mari.

Când trebuie să te îngrijorezi dacă copilul se îmbolnăvește des

Este dificil de obținut un răspuns clar pentru această întrebare deoarece adesea nu se cunoaște exact dacă acel copil se confruntă cu simptome comune recurente specifice răcelilor sau cu alte probleme de sănătate care pot imita răceala banală precum alergii, sindrom gripal în formă ușoară sau infecție cronică a sinusurilor.

Conform unor statistici realizate la nivelul SUA, copiii se confruntă în medie cu aproximativ 8 răceli pe an. Copiii de vârstă școlară (preadolescenții) au în medie 5-6 răceli anual. Unii părinți nu sunt conștienți de aceste valori, care sunt ridicate comparativ cu cele specifice adulților (care se confruntă în medie cu 2-3 răceli pe ani). În orice moment circulă mai mult de 200 virusuri comune specifice răcelii. Copiii de vârstă mică își consolidează imunitatea pe măsură ce se îmbolnăvesc și își revin subsecvent din acest infecții.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Vezi și: Prima apriție la TV a lui Viorel Mardare: „Boala asta este o loterie, doar că eu am cumpărat cam multe bilete ca să particip la dânsa”

Distribuie articolul: