Cu cât trece mai mult timp fără ca un cuplu să facă sex, cu atât cei doi se îndepărtează. Conform unui psihoterapeut american, Phyllis Goldberg, este un fel de cerc vicios care nu face decât să accentueze lipsa încrederii şi distanţarea ulterioară. Ignorarea problemelor şi lipsa comunicării aduc şi mai mult stres în relaţie.

Dacă relaţia ta de cuplu suferă din cauza lipsei sexului, sfaturile specialistului american ar putea să reprezinte o soluţie pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme:

1. Elimină posibilitatea unor probleme medicale

Mai întâi, este necesar să elimini cauzele fizice ale lipsei sexului, precum efectele secundare ale unei boli cronice, ale unui tratament sau problemele cauzate de vârstă. Problemele sexuale într-o căsnicie pot apărea şi în cazul în care libidourile persoanelor sunt incompatibile. Niciunul dintre aceşti factori nu este, totuşi, insurmontabil, potrivit adevarul.ro

csid.ro

2. Luaţi în considerare consilierea psihologică

Neîntreţinerea relaţiilor sexuale într-un mariaj este, de obicei, un indicator al unor probleme mult mai mari – lipsa încrederii, probleme de furie nerezolvate, resentimente, o aventură a unuia dintre parteneri sau chiar dorinţa unuia de a ieşi din relaţie. Dacă o discuţie despre problemele voastre ar fi mult prea incomfortabilă pentru voi, terapia de cuplu vă poate ajuta.

3. Fiţi atenţi unul la nevoile celuilalt

Compatibilitatea unui cuplu, atât la capitolul sexual, cât şi în general, este foarte importantă; la fel este şi libertatea de a vorbi cu persoana de lângă tine despre nevoile şi dorinţele tale. Dacă nu vă ocupaţi de problemele din relaţia voastră, fie ele cât de mici, furia şi suferinţa vor lua locul dorinţei de a vă apropia sau de a face relaţia să meargă.

4. Realizaţi că barbaţii şi femeile sunt diferiţi

Un alt factor ce ar putea sta în calea unei relaţii satisfăcătoare sunt perspectivele diferite ale femeilor şi ale bărbaţilor. Bărbaţii, de exemplu, privesc sexul ca fiind o dovadă de apropiere, pe când femeile au nevoie de apropiere înainte de a face sex. Pentru ca ambele părţi ale unui cuplu să se simtă iubite şi satisfăcute, trebuie să înţelegeţi aceste dinamici şi să existe de ambele părţi dorinţa de a schimba lucrurile în bine.

Sexul e felul cum putem păstra o căsnicie vie și solidă.

Deci ce poate face cuplul atunci când sexul s-a dus pe apa sâmbetei? Când „Bună, iubi, mă duc să mă culc!“ e cea mai detaliată comunicare din cuplu? Păi ar putea începe prin a se întreba de ce s-a dus pe apa sâmbetei sexualitatea lor. Dacă vreodată a fost ceva deosebit și de care se bucurau ambii parteneri, de ce a dispărut bucuria asta?

viva.ro

Timp de calitate?

Între școlile copiilor, stresul de la serviciu, stresul din trafic și problemele părinților care înaintează în vârstă, prioritățile unui cuplu pot cădea la baza listei. Viața nu e generoasă, în cea mai mare parte din cazuri și repercusiunile sunt la nivel de cuplu și de viață sexuală. Ce trebuie făcut?

Timp rezervat pentru activitatea sexuală, la fel cum rezervați timp pentru weekend la mama ta sau la tatăl lui.

Și acel timp trebuie să fie sacru, de neatins, prioritatea fără de care începe războiul atomic, ciuma bubonică, etc. Adică fără discuție și fără derogări. Și mai ales fără telefoane mobile în apropiere.

Motivație pentru sex?

Adesea unul din parteneri (sau amândoi) experimentează o scădere dramatică de libido, din varii motive. De ce să mai faci sex dacă tot s-a măritat cu tine? Doar e aproape, acolo, când vrei. Sau de ce să te mai îmbraci seducător pentru soțul tău dacă nici el nu mai ține cont de numărul de mici și a făcut o burtă neîmbietoare?

Sau de ce să mai faceți sex când a dormi e mult mai plăcut?  De ce, de ce, de ce? Pentru că fără sex mariajul vostru e în pericol și gata.

Conflicte emoționale

Gata, ea începe iar să țipe la el sau să se retragă, botoasă, într-un colț. El își pune căștile pe urechi și rămâne câteva ore la un joc pe calculator.

Ostilitatea prezentă în atâtea cupluri poate mina sexualitatea ca nimic altceva

Chiar dacă cel care e ținta unui tratament dur nu vrea să răspundă tot cu răutate, fii sigur/ă că libidoul său nu mai e pe culmi când te vede, pentru că iubirea lui sau ei e înlocuită de anxietate în acel moment, scrie psychologies.ro.

viva.ro

Situaţii în care căsnicia poate funcţiona fără viaţă sexuală, parţial sau total

Un prim motiv îl poate reprezenta vârsta. Uneori, când trec de o vârstă, anumite persoane spun că nu mai simt pur şi simplu nevoia de a face sex.

Un alt motiv al pierderii apetitului sexual este starea de sănătate a unuia dintre cei doi parteneri. O boală gravă, cum ar fi cancerul într-un stadiu avansat, poate duce la întreruperea sau renunţarea la viaţa sexuală, în funcţie de evoluţia bolii. Alte boli degenerative în stadiu avansat, cum ar putea fi boala Alzheimer, boala Huntington, boala Parkinson, scleroza multiplă, pot duce la diminuarea libidoului.

Sursa csid.ro

Distribuie articolul: