Nina Garabajiu este profesoară de clasele primare în satul Codreanca din raionul Strășeni. De câțiva ani, diminețile sale sunt pline de zâmbet, iar copiii sunt cei care îi colorează întreaga zi. Are 30 de ani, este mamă a doi copilași și în timpul liber adoră să gătească pentru întreaga familie. Chiar dacă a pornit acum câțiva ani în domeniul educațional cu un salariu foarte mic, dragostea pentru cei mici a motivat-o să depună efort și să aibă răbdare. Pentru că atunci când munca devine pasiune, te poți mândri cu o meserie frumoasă.

„Capacitatea de a transmite cunoștințe și de a relaționa cu copiii reprezintă condițiile de bază ale unui profesor de succes. Nu este ușor însă să facă față cerințelor sistemului educațional și nevoilor copiilor”, susține Nina Garabajiu.

„Am avut parte de o primă învățătoarea care mi-a fost ca un idol, dacă pot sa zic așa. Iubesc enorm copiii și îmi doresc să realizăm împreună cu ei schimbarea în societate. Pentru prima perioadă am beneficiat un salariu foarte mic,  fiind și studentă. În acea perioadă stăteam cu părinții. Cred că astfel am și rezistat”, povestește Nina.

Predă integrat, își încurajează elevii să aibă inițiativă și să argumenteze, le livrează informația pe înțelesul lor, prin joc și metode care să îi atragă, exploatând zona lor de interes și preocupări:

„Ca la fiecare job, în învățământ sunt unele provocări. Activând în ciclul primar, marea provocare pentru prima perioadă a fost să-i acomodez pe cei mici cu anturajul, cu școala, cu noul statut de învățăcei. În spațiul rural numărul de elevi a scăzut semnificativ în ultimul timp. De exemplu, în clasa în care predau sunt 25 de elevi. În ciuda multiplelor activităților pe care le desfășurăm și a salariului considerat de majoritatea cadrelor didactice unul mic, nu am avut vreodată vreun gând să las”, adaugă Nina Garabajiu.

În contextul în care guvernarea apreciază foarte puțin munca unui profesor prin salariile acordate, motivația unui profesor care rămâne dedicat este să faci totul din pasiune și plăcere!

„Îmi iubesc meseria, îmi iubesc discipolii și asta mă face să rămân mereu cu ei. În colectivul în care activez, majoritatea suntem cadre tinere, entuziasmați și cu pofta de muncă, dorință de schimbare și promovarea valorilor frumoase, și sănătoase în societate”, adaugă ea.

Distribuie articolul: