Nu foarte demult, Ștefan Popov- cercetător în științe sociale, a lansat jocul „Balena Roz”. Acesta se vrea o alternativă pentru tineri, unii ademeniți de jocuri periculoase prin care sunt îndemnați să se automutileze sau să își pună capăt zilelor.

Jocul „Balena Roz” cuprinde 50 de sarcini printre care: „Uită-te în oglindă şi mulţumeşte-ţi că eşti minunat(ă), trezeşte-te la 5:20 şi aleargă în parc, fă un duş, mergi la serviciu, fii util, evită să stai pe Facebook, zâmbeşte unui străin, În transportul public priveşte prietenos, citeşte o carte în pauza de masă, cumpără colegului/colegei o cafea şi un covrigel dulce, zi-i unui om străin „Bună Ziua!”, sună-ţi părinţii şi vorbiţi cel puţin 10 minute, cântă melodia „Ce bine e! Ce bine e! E minunat!” – Cântecul lui Oaky din Maria Mirabela.”

balena

Elevii școlii TV- proiect al Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, au ales sarcinile „oferă o îmbrățișare”, „uită-te în oglindă și spune-ți că ești minunat”, „oferă un pupic unui străin”, „salută un necunoscut”, „zâmbește-i unui străin”. Experiența tinerilor a arătat că unu din șase trecători nu vrea să îmbrățișeze. Aici trebuie să specificăm că elevul Valeriu Coadă a fost insistent și a sărit el cu îmbrățișarea astfel încât să nu aibă timp necunoscutul să refuze.

„Eu m-am pregătit bine pentru experiment. Înțelegeam că am șanse mai mari să câștig îmbrățișări dacă îi iau repede, cu un truc ce ar distrage atenția. De aceea, am luat cu mine o clachetă, instrumentul prin care se despart dublele în cinematografie. Făceam „clap”! Și îi îmbrățișam. Până se dezmeticeau, eram prinși într-o îmbrățișare de zile mari. Totuși, au fost și trecători care m-au cuprins cu mare drag, doamnele mai în vârstă. Vedeți filmulețul și o să vă convingeți!”, povestește entuziasmat Valeriu.

capture-20170505-130127

Doar doi din șapte oameni au răspuns cu un zâmbet la apelul elevei Alina Chirica. Doar doi din patru necunoscuți au răspuns salutului, iar unul din trecători i-a dat o replică licențioasă elevei Delia Ceban.

„Mi-a zis să mă duc…departe. Asta nu m-a oprit. Am continuat experimentul, iar următorul necunoscut a fost un carabinier care asigură ordinea publică în fața sediului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. El mi-a dat mâna cu plăcere”, își amintește Delia.

capture-20170505-130250

Doar doi din cinci trecători au acceptat să facă un selfie cu Daniel Luchian și s-au lăsat pupați pe obraz. Ce-i drept, au fost luați prin surpindere, dar nu s-au supărat. Vedeți toată socoteala în filmuleț:

Distribuie articolul: