În weekend-ul ce s-a scurs, în incinta Auditoriului Augusto Cabrita, din orașul Barreiro, Portugalia, a avut loc sărbătoarea de încheiere a Zilelor Culturii Republicii Moldova în Portugalia, cu genericul „Scumpă țară și frumoasă”, ajunsă anul acesta la cea de-a VII-a ediție. Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un concert inedit, iar oaspeții serii: Costi Burlacu și Corina Țepeș au ridicat publicul în picioare!

Evenimentul organizat de Asociația „Miorița” a avut loc grație suportului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, dar și al autorităților locale din orașul Barreiro. Pe scenă au evoluat mai întâi grupurile artistice din diaspora: Asociația „Miorița” împreună cu copiii clubului literar-dramatic „Moștenitorii”, Centrul Parohial Ortodox din Algarve, Centrul Educațional al Diasporei Moldovenești din Cascais, Asociația „Busuioc”, Centrul Cultural Moldav, Asociația „Doina”, Diana Damian din Asociația „Mica Românie”, corul “B-Voice” din Barreiro și Cristina Școlnii.


Surpriza serii, interpreții Costi Burlacu și Corina Țepeș au ridicat sala în picioare și le-au cântat moldovenilor de drag și dor de țară. Artiștii au venit în fața publicului cu un repertoriu foarte bogat, iar sala a fost arhiplină. Spectatorii, unii veniți chiar și de la distanțe de peste 300 de km, au fredonat, dansat și aplaudat îndelung, semn că evenimentul le-a  adus multă satisfacție și alinare a dorului de casă.

Conaționalii din Portugalia, calzi și primitori, i-au impresionat pe artiști. „Suntem pentru prima dată în Portugalia și ne-am dorit foarte mult să venim. Este un public cald, sunt foarte prietenoși oamenii între ei. Ni s-a spus asta și de-acasă, dar ne-am convins că, cu adevărat, așa este. Sunt uniți și, nu știu cum, simpli. Probabil, vine de la țara în care s-au stabilit. E o mândrie foarte mare, când vezi acești copilași, care, născuți aici fiind, vorbesc atât de frumos și atât de dulce românește. Bravo părinților că păstrează tradițiile, cultura noastră și au grijă să le transmită mai departe, ca să nu uite de unde le vin rădăcinile. Astfel de evenimente ar trebui să fie cât mai multe, și în alte colțuri ale lumii, iar autoritățile de la Chișinău ar trebui să se implice, la fel cum au făcut-o astăzi”, au menționat Costi și Corina în țara lusitanilor.

Soții Aliona și Mihai Ghilețchi, originari din Nisporeni, dar stabiliți cu traiul în Portugalia de ani buni, ne-au împărtășit și nouă emoțiile de după spectacol. „Ne-a adus astăzi, aici, plăcerea și dorul de casă. Plecăm în Moldova în fiecare an, dar, oricum, dorul este mare. Atunci când știm că se organizează ceva despre cultura Moldovei în Portugalia, noi mergem mereu. A fost foarte frumos.”, spun dânșii.

O duminică frumoasă a fost și pentru moldovencele Mara Staver și Tatiana Ignat. „A fost frumos, dar, în primul rând, foarte emoționant. Au fost momente când am și plâns. Dor de casă, emoții frumoase, amintiri de cei dragi rămași în Moldova”, spun doamnele emoționate.

De la eveniment nu a lipsit colectivul Ambasadei Republicii Moldova în Portugalia, în frunte cu domnul Ambasador Dumitru Socolan, Consilierul Cultural al Ambasadei României la Lisabona, Mihaela Crăciun, Vice președintele Institutului Cultural Român din Portugalia, Gelu Savonea, șefa Biroului Relații cu Diaspora, Olga Coptu, precum și reprezentanți ai Autorităților Locale din Portugalia.

Olesea Tanașciuc, 

Lisabona, Portugalia