De cinci ani stabilită în Republica Populară Chineză, moldoveanca a reușit să participe la mai multe evenimente, inclusiv și la nunțile tradiționale. Tânăra a împărtășit ce a impresionat-o cel mai mult acolo.

La cei 23 de ani, dintre care ultimii cinci locuiți în China, Gabriela a recunoscut că acolo se simte ca la ea acasă. Despre prima perioadă petrecută acolo, basarabeanca ne-a dezvăluit într-un interviu:

 

Tânăra reușit să se integreze cu ușurință în societatea chineză, în mare parte datorită faptului că este o persoană deschisă, carismatică și dornică de comunicare. Vloggingul, modelingul și mai nou, cariera de actriță, au ajutat-o să-și facă multe cunoștințe noi și prieteni apropiați.

Aceasta a avut ocazia să participe la câteva nunți tradiționale și a dezvăluit ce a impresionat-o mai mult decât orice la aceste evenimente.

Acest popor este foarte matinal

„Prima oară când am fost la o nuntă chinezească am rămas cu gura căscată. Începutul e undeva la ora 6-7 dimineața și începe cu un obicei pe care îl avem și noi – cumpăratul miresei. Se întâmplă foarte rar ca acest lucru să se petreacă la mireasă acasă, de obicei totul are loc în hotel.

Toată familia din partea miresei se află cu ea în cameră. De obicei e o cameră de lux, foarte spațioasă, unde încap toți prietenii și domnișoarele de onoare din partea miresei.

Mirele vine după mireasă. La fel ca la noi se fac diferite concursuri, iar mirele trebuie să dea un plic cu bani și doar atunci își primește mireasa. După asta toți tinerii în frunte cu mirii pleacă la o ședință foto prin oraș.”, își începe povestirea Gabi.

„Pe la orele 10 începe ceremonia propriu zisă, care se petrece într-un restaurant. Sunt o mulțime de invitați și, deseori, tinerii însurăței nici nu-i cunosc pe fiecare dintre ei, cum ar fi verișorii de gradul cinci și așa mai departe”

Obiceiul comun și spălatul mâinilor

„Chinezii au o tradiție foarte frumoasă. Așa cum la noi se cere iertare de la părinți, au și ei ceva similar, însă o fac printr-un ritual ce implică ceaiul chinezesc. Ei trebuie să le spele mâinile părinților săi cu acest ceai. 

Este și „tamada” care conduce evenimentul și vorbește mereu. 

În fine, nunta chinezească se termină în două ore, maxim trei. Toți au venit, au mâncat și au plecat”

Banii în plic

„Dacă la noi dăruirea banilor se întâmplă cel mai des seara târziu sau dimineața, spre finalul evenimentului, la chinezi e un semn de bună dimineața. Dacă la noi fiecare se ridică de la masă și spune urări frumoase și cam câți bani lasă, chinezii o fac altfel. De dimineață, când abia au ajuns la miri, ei se apropie de o măsuță special amplasată, li se oferă un plic roșu (hon bao 红包🧧), în care ei pun câți bani doresc și își scriu numele. 

Ce ține de suma dăruită, poți sa lași cât dorești tu, depinde de relațiile dintre invitați și miri. Cam așa.”, explică tânăra.

„Mie îmi plac foarte mult rochiile de mireasă roșii, în stil chinezesc, sunt foarte-foarte frumoase. Tare îmi este dor de o nunta moldoveneasca 🇲🇩”, își încheie povestirea Gabriela.

Sursa foto: Arhiva personală