Muzica clasică trece Nistrul și apropie cele două maluri ale lui! Acest lucru este posibil grație Moldovan National Youth Orchestra (MNYO), care s-au aventurat într-un nou proiect – „Music Connecting People”. O inițiativă frumoasă ce-și propune să ajungă acolo unde nu a mai fost, să conecteze oamenii prin muzică, aducându-le bucurie și armonie în suflet.

Moldovan National Youth Orchestra, cu susținerea Uniunii Europene, a dat start proiectului cu două flash-mob-uri și un concert desfășurate vineri, 13 septembrie. Podul plutitor de la Molovata, câteva autocisterne din parcarea unei fabrici de cvas și curtea unei gospodării din străbuni au devenit scene pentru un cvartet al orchestrei. Vezi mai jos cu ce impresii au rămas cei care au avut ocazia să asculte muzica clasică, muzică live.

 

„Prima etapă a proiectului va fi să realizăm 7 concerte în locații mici, sate sau orășele mai mici de pe malul stâng (n.r. al Nistrului). După care vom avea și proiecte mai variante, vom realiza un concert mare pop-simfonic cu peste 50 de muzicieni în decembrie, la Tiraspol, și urmează anul viitor să facem un schimb de experiență între tineri muzicieni de pe ambele maluri ale Nistrului, dar vom invita muzicieni din Uniunea Europeană, Rusia, Ucraina și SUA”,  declară Andriano Marian, directorul Moldovan National Youth Orchestra.

„Mi-a plăcut tare, foarte bine. Altă dispoziție, mai fericiți am devenit”, spune responsabilul de la debarcader.

Quartet-ul MNYO a susținut și un mic concert la Fabrica de Cvas 

„Le-a plăcut într-adevăr tuturor, deoarece i-au aplaudat bucuroși și a fost ceva foarte neașteptat. Când le-am spus că vor veni să ne cânte toți au crezut că eu glumesc. Vă mulțumim mult că ați venit”, spune directorul de la fabrica de Cvas.

 

Muzica este superbă, băieții sunt foarte bravo – ei au cântat muzică simfonică?! Și mie îmi place foarte mult muzica, o mai ascult uneori, am și învățat pianul când eram elevă… sunt foarte bravo!”, zice o lucrătoare de la Fabrică.

Și un alt recital la agropensiunea „Casa Karaman” din satul Tîrnăuca

„Mă bucur foarte mult că oameni cu această emoție muzicală au venit să ne împărtășească și gânduri, și voie bună. Oamenii din mediul rural nu au ocazia în fiecare zi să asculte muzica clasică, împărțită într-un mod în care este senzațională din punctul meu de vedere”, mărturisește Sergiu Karaman, reprezentant al casei-muzeu „Casa Karaman”.

 

„Eu zbor în ceruri și îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru așa o ocazie. Mie mi-i bine și sper că la fel e la toată lumea după concertul de astăzi”, adaugă Angela Cazac, gospodină „Casa Karaman”, Tîrnauca, r-nul Slobozia.

Proiectul „Music Connecting People” va culmina în iunie 2020 cu un concert grandios, complex și deosebit, la Cetatea Tighina. Acesta este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului EU „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

P