Audieri tensionate în Parlament pe tema majorării tarifelor la gaze naturale

În Parlament, discuțiile despre creșterea tarifelor la gazele naturale au stârnit controverse. Convocați să ofere explicații, reprezentanții Moldovagaz și Energocom au invocat diverse motive pentru lipsa stocurilor de gaze, în ciuda prețurilor mai scăzute din vară. Ministerul Energiei a declarat că s-a bazat pe un contract cu România, care însă nu a fost finalizat.

Experții energetici au criticat dur guvernarea, acuzând-o de incompetență, iar Parlamentul a subliniat o lipsă evidentă de comunicare între instituțiile implicate.

Moldovagaz a afirmat că, în luna iulie, când prețurile gazului pe burse erau mai mici, a încercat să achiziționeze suficiente cantități pentru a acoperi necesarul sezonului rece, dar eforturile nu au avut succes.

„Când am văzut că nu este ofertă pentru acest volum mare, am început să divizăm pe produse trimestriale. Când tot am văzut că nu sunt, pentru că produsele trimestriale poți cumpăra pentru un an înainte, însă pentru asta ponderea tranzacțiilor este la nivel de 18-23 de procente, astfel am trecut la strategia de achiziții lunare, atunci au început să apară oferte”, a declarat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Traderii internaționali ne consideră afiliați Gazpromului și respectiv nu suntem eligibili, noi nu trecem așa o procedură care se numește „ Cunoașteți clientul”, dreptul îl avem să cumpăram la hotar, dar nu ne vinde nimeni”, a zis directorul interimar Energocom, Victor Bînzari.

Reprezentanții Energocom susțin că au participat la mai multe licitații și au completat stocurile de gaze naturale pentru situații de urgență. Totuși, nu au achiziționat cantități mai mari deoarece nu aveau certitudinea că Moldovagaz va fi interesată să le cumpere gazele.

„Prea riscant să crezi că prețul care îl ai tu este cel mai ieftin și ca să nu ne pomenim că rămânem cu gaz la un preț „X” nu știm care este, atunci nimeni nu își asumă această decizie. Energocom nu este Loteria Moldovei să poată să riște cu banii publici. Energocom este o companie care își asumă riscuri și are o strategie clară că poți vinde dacă ai cui și ai un contract cui trebuie să-l vinzi”, a spus expertul energetic, Sergiu Tofilat.

Experții energetici prezenți în plen au declarat că situația a fost gestionată inadecvat de către întreprinderi.

„ În februarie era 25 euro și întrebarea este dacă voi aveați gaz scump și era gaz ieftin pe piață de ce nu l-ați cumpărat, să-l stocați să-l avem acum dacă gazul cela scump oricum trebuia să-l dați la Moldovagaz. Cine decide când voi cumpărați și ce volume cumpărați, este vreo strategie de achiziții la Energocom. – Da, este și strategia înseamnă evitarea riscurilor financiare”, a zis deputatul BCS, Radu Mudreac.

Opoziția parlamentară prezentă la audieri a acuzat guvernarea de incompetență.

„Ați avut vreo ședință la Guvern cu ANRE, Moldovagaz, Energocom, Ministerul Energiei ca să stea toată lumea la masă, iulie, august, septembrie. Oameni buni ce facem? Se termină vara, vine frigul. Asta este întrebarea ca să fie o claritate, că în caz contrar eu înțeleg că prețurile se știau că o să crească, numai că era campania electorală și nu doream să spunem despre asta”, a confirmat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În replică, Ministerul Energiei a declarat că nu s-au făcut stocuri suficiente deoarece s-a mizat pe un contract cu partenerii din România prin care ni se oferea gaz la un preț preferențial. Discuțiile au început în iunie, însă nu s-ar fi finalizat.

„Această discuție într-adevăr s-a transferat la nivel de prim-miniștri, acum cred că mai bine, mai corect va spune domnul prim-ministru când au finalizat aceste discuții. Sigur că nu puteam renunța, să lăsăm, să mizăm tot pe un singur contract, se procura, dar se miza că vom obține un contract cu preț preferențial”,

Distribuie articolul: