Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a oferit un interviu pentru portalul Politico, în care a vorbit despre situația energetică din Moldova și despre ajutorul atât de necesar pentru a depăși această perioadă dificilă.

Apelul lui Gavrilița în fața Rusiei care își detonează arma energetică, va reorienta atenția asupra uneia dintre cele mai sărace națiuni ale Europei, unde președintele rus Vladimir Putin vrea să submineze un guvern care încearcă să pună Chișinăul pe o traiectorie pro-UE.

„Cel mai rău scenariu este că are loc o deconectare completă”, a declarat Gavrilița pentru POLITICO într-un interviu, adăugând că acest lucru ar crea un „compromis între deconectările [ale consumatorilor] și întreruperi de curent, sau dacă… ne putem permite să plătim acest preț.”

Criza energetică a forțat Moldova să cumpere energie electrică la un preț de patru ori mai mare decât pe piața europeană la vedere, a spus Gavrilița, adăugând că acum va cere partenerilor europeni ai Moldovei ajutor de 450 de milioane de euro pentru această iarnă, la un summit de solidaritate la nivel înalt găzduit de Franța la 21 noiembrie.

 

„Observam riscuri de securitate și anxietate crescute, observăm o pierdere a puterii de cumpărare și o pierdere a salariilor reale”, a spus Gavrilița. „Suntem loviți de ordine de mărime mai mult de aceleași probleme pe care le au țările europene, dar, în același timp, suntem mult mai slabi pentru a face față acestor probleme.”

„Desigur, atunci acest lucru poate fi exploatat de diverse forțe”, a adăugat ea, referindu-se la o grămadă de documente de informații obținute de oficiali ucraineni și revizuite de Washington Post, care dezvăluie relația profund împletită dintre serviciile secrete ruse și partidele de opoziție din Moldova cărora le se presupune că a canalizat milioane.

 

Portalul mai face referință la furtul miliardului din sistemul bancar din țară de Ilan Șor, dar și protestele organizate de Partidul Șor.