Criza energetică în Republica Moldova devine inevitabilă după Revelion. Chișinăul testează generatoarele instituțiilor strategice, iar autoritățile din Tiraspol pregătesc transferul pacienților grav bolnavi către Chișinău.

Rusia nu a rezervat capacități pentru Transnistria pe conducta transbalcanică după 31 decembrie 2024, iar ultima zi în care putea face acest lucru a fost 16 decembrie. Opritul livrărilor de gaze rusești către regiunea transnistreană ar duce la un colaps economic și o criză umanitară la Tiraspol, dar și la un deficit de 40% de energie electrică în Chișinău. Acesta ar reprezenta ultima încercare a Rusiei de a deturna cursul pro-european al Moldovei în preajma anului electoral 2025.

Chișinăul a exclus posibilitatea furnizării de gaz către Cuciurgan pentru producerea de energie electrică, chiar dacă tehnic acest lucru ar fi posibil, din cauza prețului insuportabil al energiei electrice. Autoritățile moldovene vor livra doar cantități mici de gaz populației din Transnistria, dar la preț de piață și în avans, din cauza istoricului plăților minime din regiune. Chișinăul a anunțat că a achiziționat deja întregul volum necesar de gaz pentru iarnă.

Fără curent produs de gazul rusesc de la Cuciurgan, Chișinăul s-ar confrunta cu un deficit major de energie electrică. În prezent, Centrala de la Cuciurgan furnizează peste 90% din necesarul Chișinăului, iar centralele din Chișinău și Bălți pot asigura cel mult 30% din necesar. România ar putea sprijini Moldova cu cel mult 30% din necesarul de curent, dar conexiunile electrice sunt vulnerabile din cauza tranzitului prin Ucraina și a bombardamentelor rusești.

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a declarat că România este gata să ajute Republica Moldova, dar că această criză va fi cauzată exclusiv de Federația Rusă. Autoritățile moldovene iau în calcul importul de energie din România și utilizarea capacităților locale de producție a energiei. În privința Transnistriei, centrala de la Cuciurgan are stocuri de cărbune pentru 50 de zile, dar doar pentru consumatorii din regiune.

Chiar dacă Ucraina a exclus prelungirea tranzitului de gaze rusești după 31 decembrie 2024, Moldova încă ar putea primi gaze prin diverse rute, inclusiv prin „Turkish Stream” sau stocurile acumulate de Chișinău. Însă, Rusia nu a rezervat capacitățile necesare pentru livrări către Transnistria și ar putea face acest lucru în ultimul moment.

Vicepremierul Oleg Serebrian a afirmat că criza în Transnistria nu va fi iminentă, dar autoritățile moldovene analizează opțiuni de transfer al persoanelor vulnerabile în partea dreaptă a Nistrului, în cazul unei crize energetice grave. De asemenea, Chișinăul se pregătește să intervină cu ajutoare pentru a preveni o catastrofă umanitară în regiunea transnistreană, iar Parlamentul ar putea institui starea de urgență energetică pentru a asigura livrarea de ajutoare.

Ministerul Energiei din Chișinău a solicitat autorităților să implementeze măsuri de economisire a energiei în instituțiile publice și să implice populația în gestionarea rațională a resurselor energetice, având în vedere riscurile iminente la securitatea energetică a țării.

Distribuie articolul: