„Campioane pozitive” sunt numite femeile care au supraviețuit violenței în familie și le ajută în prezent pe alte 1000 de femei de la noi din țară să iasă din cercul vicios al agresiunii la care sunt supuse de către soții sau partenerii lor.

Maria și Rodica sunt două din cele 44 de campioane. Și-au spus povestea, în premieră, în public.

Maria, campioană pozitivă: „Răbdam pentru că eu depindeam de el, el avea casă, iar eu nu aveam unde să mă duc. Am fost ajutată de o femeie prin faptul că m-a informat că la Drochia există un centru unde femei ca mine se pot adresa și pot găsi acolo un refugiu pentru o perioadă de 3 luni.”

Rodica, campioană pozitivă: „Am lacrimi de bucurie că am depășit , sunt tare, am cinci copii minunați, lupt, am luptat și voi lupta.”

00642.00_02_07_16.Still004 (1)

Aceste femei au ajutat autoritățile la elaborarea legilor și mecanismelor de prevenire și curmare  a violenței în familie. Potrivit ultimelor date, 63 din femeile din Moldova s-au confruntat cu violență psihologică, fizică sau sexuală din partea soțului sau partenerului, iar fiecare a zecea femeie a suportat violență economică. Prin urmare, devine obligatorie implementarea ca la carte a legilor în vigoare întru protejarea femeii de agresiune, mesaj transmis la Chișinău și de adjuncta Secretarului General ONU.

00642.00_03_07_15.Still005

Phumzile Mlambo Ngcuka, Adjuncta Secretarului General ONU și Directoarea Executivă UN Women: „Puteți să vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă noi toți, atunci când vom recunoaște violența, discriminarea și stigmatizarea, am acționa? Cum ar arăta lumea? Nu trebuie să te alături unei mișcări, nu trebuie să plătești cuiva ca să fii membru, nu trebuie să cumperi un tricou. Trebuie doar să crezi și să faci. Fie că suntem polițist sau polițistă, lucrător social, procuror, noi toți trebuie să fim responsabili, de la nivel local până la cel de sus, național. Trebuie să existe o colaborare între noi toți, ca să aducem schimbarea de care avem nevoie.”