Un grup de 23 moldoveni din diasporă, denumiți Diaspora Culturală, au donat 2000 de euro pentru inițiativa Moldo Crescendo, „Bach la Casa de cultură”.

Victoria Nagy Vajda, moldoveancă stabilită în Luxemburg:

„Donatorii sunt un grup de prieteni pe Facebook, din Franța, Emiratele Arabe Unite, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, România și SUA, care își propun să susțină artiștii și proiectele culturale din R. Moldova”.

Diaspora Culturală susține acest festival, deoarece are loc în diferite localități din Moldova, unde oamenii nu sunt prea răsfățați cu evenimente culturale și poate va fi prima lor întâlnire cu muzica clasică, ascultată la casa de cultură din satul sau orașul în care locuiesc. Pe lângă aceasta, diaspora susține muzicienii de la Moldo Crescendo, pentru că mulți dintre ei sunt diasporiști.

Îîntre 21 iulie și 6 august, proiectul „Moldo Crescendo” își propune să organizeze evenimente culturale gratuite, cu muzică clasică, fotografii, video artistice și evoluția actriței Lia Sinchevici în 9 case de cultură din Republica Moldova. Evenimentele vor face parte din a treia ediție a Festivalului Moldo Crescendo și urmează să aibă loc în localitățile din Ialoveni, Mereni, Călărași, Cimișlia, Ceadâr-Lunga, Hâncești, Rezina, Băhrinești și Chișinău. Proiectul este organizat cu susținerea publicului larg, prin intermediul campaniei de crowdfunding pe Guvern 24.

unnamedProiectul Moldo Crescendo a fost fondat de tineri muzicieni din Moldova cu studii la Universitățile de Muzică din Elveția, Belgia, România, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Germania și Rusia.

În anul 2016, Moldo Crescendo a evoluat pentru prima dată în afara capitalei, la Castelul Mimi din Bulboaca și conacul Ciolak-Malski din Bahmut, „Moldo Crescendo Conace”, care, la fel, a fost finanțat prin crowdfunding, în proporție de 30%.

Distribuie articolul: