1.Folosește un truc simplu – guma de mestecat!

Data viitoare când ești la capătul frânghiei, desfă un pachet de gumă de mestecat. Potrivit studiilor, guma de mestecat scade anxietatea și ameliorează stresul. Unii cercetători cred că actul ritmic de mestecat poate îmbunătăți fluxul de sânge către creier, în timp ce alții cred că mirosul și gustul te ajută să te relaxezi.

2. Ieși afară

Timpul petrecut în aer liber, chiar și aproape de casă, este legat de o bunăstare mai bună. Te afli într-un cadru natural și, de obicei, faci ceva activ, cum ar fi mersul pe jos sau drumeția. Chiar și câteva minute pot face diferența în modul în care te simți.

3. Zâmbește ca și cum ai fi un om fericit

Nu-ți da ochii peste cap data viitoare când cineva te sfătuiește să „zâmbești mai des”. În perioadele de tensiune, păstrarea zâmbetului pe față – în special un zâmbet autentic care este format de mușchii din jurul ochilor, precum și a gurii – reduce răspunsurile la stres ale corpului, chiar dacă nu te simți fericit. Zâmbetul ajută, de asemenea, să scadă ritmul cardiac mai repede odată ce situația ta stresantă se încheie.

4. Adulmecă niște lavandă

Anumite arome precum lavanda pot calma. Într-un studiu, asistentele care și-au fixat flacoane mici de ulei de lavandă pe haine și-au simțit mai puțin stresul uzual, în timp ce asistentele care nu au folosit remediul s-au simțit mai stresate. Lavanda poate intensifica efectul unor analgezice și medicamente anti-anxietate, așa că dacă iei oricare dintre ele, consultă-ți medicul înainte de utilizare.

5. Ascultă muzică

Te afli într-o situație stresantă? Muzica te poate ajuta să te calmezi. Într-un studiu, oamenii au avut niveluri mai scăzute de cortizol, hormonul stresului, atunci când ascultau o înregistrare de muzică înainte de a face ceva stresant (cum ar fi exerciții de matematică cu voce tare sau să țină un discurs) decât atunci când au ascultat o înregistrare cu sunete de apă căzătoare.

6. Calmează-ți respirația

Concentrarea asupra respirației reduce reacția de „luptă sau fugă” a corpului la presiune sau frică și îți distrage atenția de la gândurile negative. Stai confortabil într-un loc liniștit. Inspiră încet pe nas, lăsând pieptul și abdomenul inferior să se ridice și abdomenul să se extindă. Expiră la fel de încet, repetând un cuvânt sau o frază care te ajută să te relaxezi. Pentru a obține cele mai multe beneficii, repetă timp de cel puțin 10 minute.

7. Fii bun/ă cu tine

Cu toții avem un flux constant de gânduri care ne trece prin cap și, uneori, ceea ce ne spunem nu este atât de frumos. Rămâi pozitivă și folosește o atitudineplină de compasiune, te va ajuta să te calmezi și să înțelegi mai bine situația. Vorbește cu tine în același mod blând și încurajator în care ai ajuta un prieten care are nevoie. „Totul va fi în regulă”, de exemplu, sau „Îmi voi da seama cum să rezolv asta”.

8. Eliminați-vă stresul prin scris

Notează-ți gândurile – poate fi o soluție emoțională grozavă. Odată ce sunt pe hârtie, poți începe să elaborezi un plan pentru a le rezolva. Nu contează dacă preferi creionul clasic și un jurnal, o aplicație pentru telefon sau un fișier de pe laptop. Important este că ești sinceră în ceea ce privește sentimentele tale.

9. Vorbește cu un prieten

Când te simți copleșit/ă, caută compania unui prieten sau a unei persoane dragi. Ai un prieten care se confruntă cu aceleași griji ca tine? Chiar mai multe motive pentru a te deschide. Amândoi vă veți simți mai puțin singuri.

10. Mișcă-te

Când transpiri, îți îmbunătățești starea de spirit, îți limpezești capul și iei o pauză de la orice te stresează. Indiferent dacă îți place o plimbare lungă sau un antrenament intens la sală, te vei simți mai ușor după.

Distribuie articolul: