Crezi că ai grijă absolută de articulațiile tale? Chiar dacă duci un mod de viață relativ sănătos și activ, probabil nu atragi atenția la câteva din activitățile pe care le vom enumera în lista potențialelor amenințări pentru articulațiile tale. Nu este vina ta, poate nu știai unele aspecte înainte! Dar le vei descoperi în articol.

Transporți o greutate suplimentară

Articulațiile care leagă oasele (în special cele mari) sunt sensibile la sarcini grele. Fiecare kilogram de pe cadrul osos pune 4 kilograme de stres pe genunchi. De asemenea, îți încordează spatele, șoldurile și picioarele. Acest lucru provoacă uzură care poate duce la daune, dureri și afecțiuni articulare. Excesul de greutate declanșează și inflamația. Acest lucru poate face ca toate articulațiile tale, inclusiv cele ale mâinilor, să fie rigide, dureroase și umflate.

Tapezi prea mult

În special pe telefon. Tendoanele se pot irita și îți pot bloca degetul mare într-o poziție anormală. Să privești mereu în jos la telefonul tău este la fel de rău și pentru gâtul și umerii tăi. Fiecare centimetru de înclinare suplimentară a capului înainte crește sarcina asupra mușchilor. Dacă îndoi gâtul atât de mult încât bărbia îți atinge pieptul, este ca și cum gâtul trebuie să susțină greutatea a 5 capete, în loc de doar unul.

Pui mare preț pe tocurile înalte

S-ar putea să arate fabulos, dar cu cât te ridică mai mult, cu atât greutatea ta se înclină mai mult înainte. Mușchii coapsei trebuie să lucreze mai mult pentru a-ți menține genunchiul drept, ceea ce poate provoca durere. Când călcâiele se ridică, crește și forța de răsucire a genunchilor tăi. Dacă le porți în fiecare zi, îți crești șansele de osteoartrită (afecțiune problematică, când se descompun oasele și căptușeala dintre oase).

Porți pantofii greșiți

Pantofii uzați nu îți susțin suficient picioarele și gleznele. Asta îți va suprasolicita genunchii, șoldurile și spatele. De asemenea, asigură-te că adidașii tăi sunt potriviți pentru sportul tău. Tălpile înalte pentru baschet, de exemplu, îți pot proteja gleznele de entorse. Dar nu trece măsura.  Prea mult suport înseamnă că piciorul nu se poate mișca în mod natural, ceea ce te-ar putea menține într-un ciclu vicios de durere.

Îți pocnești articulațiile mâinilor

Acel sunet satisfăcător vine din bule minuscule care izbucnesc în lichidul din jurul articulațiilor tale. Sau din ligamentele care se lovesc de os. În ciuda avertismentelor pe care probabil le-ai mai auzit, nu provoacă artrită. Totuși, ar putea fi inteligent să te oprești. Un studiu a arătat că acest obicei poate determina umflarea mâinilor și slăbirea forței strângerii mâinilor.

Porți genți grele

Indiferent dacă este vorba despre o poșetă, un rucsac sau o geantă tip poștaș, încărcăturile grele pot provoca dureri de gât și umăr. Greutatea mare pe un umăr îți distruge echilibrul și mersul. Dacă ai tendința de a purta lucrurile doar pe o parte, tracțiunea constantă îți întinde excesiv mușchii și îți obosește articulațiile. Dacă faci asta în fiecare zi, corpul tău te va anunța tare și clar… probabil printr-o afecțiune articulară.

Folosești mușchii greșiți pentru activități

Când pui prea multă sarcină pe mușchii mici, articulațiile tale plătesc un preț serios. Dacă trebuie să deschizi o ușă grea, împinge cu umărul în loc de degete. Când ridici ceva de pe podea, îndoaie-ți genunchii și împinge cu mușchii puternici ai picioarelor. Când duci ceva, ține obiectul în palmele mâinilor în loc să-ți stresezi degetele.

Dormi pe burtă

Ar putea ajuta cu sforăitul, dar nu e o favoare pentru restul corpului. Întinsul pe burtă îți împinge capul pe spate, ceea ce îți comprimă coloana vertebrală. Astfel apare presiunea asupra altor articulații și mușchi.

Sari peste stretching

Nu trebuie să fiți yoghin și nici măcar sportiv de performanță – întinderile regulate te pot ajuta să îți întărești mușchii și tendoanele. Obții un plus de flexibilitate. Acest lucru permite articulațiilor să se miște mai ușor și ajută mușchii să funcționeze mai bine. Aceasta este cheia pentru articulații sănătoase și stabile.

Sari peste antrenamentul de forță

Odată ce împlinești 40 de ani, oasele încep să devină puțin mai subțiri și crește probabilitatea să se rupă. Dacă construiești mușchi cu antrenamente de forță, încetinești pierderea osoasă și declanșezi o nouă creștere. Deci nu numai că obții mușchi mai puternici, ci și oase mai dense. Împreună, îți stabilizezi articulațiile, astfel încât e mai puțin probabil să te rănești.

Fumezi sau mesteci tutun

Iată un alt motiv pentru a renunța: articulațiile îți vor mulțumi. Nicotina din țigări și tutunul de mestecat reduce fluxul de sânge către oase și discurile intervertebrale. Limitează cantitatea de calciu (care formează oasele) pe care corpul îl poate absorbi. De asemenea, descompune estrogenul, un hormon de care ai nevoie pentru sănătatea oaselor. Și încetinește creșterea de țesut nou care îngroașă oasele. Toate acestea fac articulațiile mai slabe și șoldurile mai susceptibile de a se rupe.

Nu respecți somnul de calitate

S-ar putea să te întrebi cât de tare îți poate afecta articulațiile. Un studiu a constatat că persoanele cu artrită au simțit mai multă durere după nopți agitate. O teorie este că atunci când nu dormi bine, se declanșează inflamația în corpul tău. Acest lucru ar putea duce la probleme articulare în timp.

Vrei articulații mai sănătoase? Exclude obiceiurile din această listă, ai grijă de alimentația și activitățile tale, pentru a te bucura cât mai mult timp de articulații sănătoase.

Distribuie articolul: