Mihaela Buzgan sau Mitch, așa cum o știe internetul, este de ceva ani ilustrator și animator de personaje. Da, da, ați citit corect: ea le desenează, pe cele mai moderne plachete și apoi le dă viață în diverse aplicații cu multe funcții despre care noi pricepem cu greu. Am avut o discuție cu Mihaela chiar de Ziua Animației, să pricepem și noi dacă au sau ba viitor în țara noastră desenele animate.

Cum înveți să animezi personaje

„Și eu m-am trezit în copilărie cu Sponge Bob și filmele de la Nickeledeon, însă ulterior am crescut cu alte desene. La liceu abia am descoperit că animația este făcută de maturi. Atunci, la liceul de arte plastice, o prietenă mi-a propus să încerc la un studiou de animație, să fac niște desene și am învățat acolo bazele animației. Așa am învățat atunci și așa m-am gândit că aceasta ar fi o profesie pentru viitor. Ulterior eu am făcut 3 ani de universitate în domeniul animației de personaje în Danemarca. Iar deja învățarea continuă prin diverse cursuri și exersare aduce progres în acest domeniu. Este un vis care devine realitate zi de zi. Fac freelance în animație, lucrez cu clienți internaționali acum, din Moldova”, spune Mihaela Buzgan.

 

 

Ce se face la Capitolul animație în RM

„Avem câteva studiouri care fac animație la noi, însă în mare parte pentru publicitate. Este studioul Simplas care face animație 3D, s-au făcut populari cu producția lor, însă nu cunosc noutăți din domeniul lor. Acum ce mi-am propus eu să fac este să aduc învățarea continuă, care m-a cucerit pe mine în Danemarca, în țara noastră. AniMici se va numi cursul meuAniMici se va numi cursul meu și pentru început mi-am propus să predau animația de bază copiilor de la 5 la 10 ani”, mai spune Mitch în interviu.

Ilustrație DeZoriGifts, create de Mihaela Buzgan

Mihaela ne-a povestit despre personajele desenelor actuale, ce tendințe sunt acum în acest domeniu și cum un personaj ajunge în mass-market. Tânăra artistă face carduri poștale, dar și portrete de familie – „rupte din basme”. Cum a ajuns Mihaela să facă animații, cum crește un profesionist în acest domeniu, pentru ce proiecte poate lucra, ce personaje interesante au animațiile contemporane și ce viitor are acest domeniu în țara noastră, aflăm din interviul live cu Mihaela Buzgan.