Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, afirmă că, în funcție de evoluțiile pieței, nu se impune o ajustare a tarifelor la energie electrică și gaze naturale. În cadrul emisiunii „În Context”, el a subliniat că Republica Moldova își consolidează securitatea energetică prin diversificarea surselor și implementarea reformelor structurale.

 

„Uitându-ne la cum evoluează piața și la ce preț Energocom a achiziționat până în acest moment energia electrică de pe bursă, din contractele bilaterale, în acest moment nu se observă o necesitate a ajustării tarifelor. Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) trebuie să expună la acest capitol: de unde și la ce preț achiziționăm energia. La acest moment, Republica Moldova a achiziționat 37% din energia electrică de pe bursa OPCOM (n.r. bursa română), 36% din contracte bilaterale, 15% a fost produsă și achiziționată din resursele regenerabile din Republica Moldova, iar 12% din energia electrică a fost produsă de CET-urile din Chișinău și Bălți”, a declarat ministrul, transmite  moldova1.md.

Junghietu a dat asigurări că toate părțile implicate depun eforturi maxime pentru finalizarea proiectului la linia electrică Vulcănești – Chișinău, ce presupune 158 de kilometri de linie electrică de înaltă tensiune.

„Siguranța și securitatea energetică a unei țări sunt egale cu diversitatea. Diversitatea surselor de energie electrică pentru Republica Moldova este un element cheie. Interconectorul respectiv, așa cum a fost trasat și ca obiectiv al mandatului, va fi realizat până la sfârșitul anului. Am avut o serie de ședințe cu toți contractorii, am stabilit toate targeturile importante pentru acest proiect”, a explicat Dorin Junghietu.

Ministrul a mai anunțat finalizarea primei licitații publice pentru stabilirea producătorilor de energie regenerabilă. Au fost licitați 165 de megawați pentru care s-au depus 34 de oferte pentru centrale electrice fotovoltaice și 8 pentru centrale eoliene.

„Am observat în a doua jumătate a lunii martie o creștere a producției de energie electrică din surse regenerabile. A fost un moment când am ajuns chiar și la 27% din energia electrică produsă din surse regenerabile. Este o energie cu care putem să consolidăm siguranța sistemului energetic din Republica Moldova. Ce trebuie să facem mai departe este să dezvoltăm proiectele de interconectare pentru a integra această energie în sistemul energetic național”, a menționat ministrul Energiei.

O altă prioritate este implementarea Pachetului III energetic al Uniunii Europene, ce presupune separarea activităților de transport, distribuție și furnizare a gazelor.

„Legea gazelor, care urmează să fie adoptată de Parlament, are prevederi noi. Ne-am asumat să implementăm Pachetul III energetic. Înseamnă separarea activităților de transport, distribuție și furnizare. Acesta e procesul cunoscut drept faimosul „Unbundling”, început în 2004. La momentul actual, „Moldovagaz”, împreună cu acționarul majoritar, trebuie să decidă: rămân cu licența de furnizare sau transferă custodia rețelelor de transport”, a mai declarat oficialul.

Distribuie articolul: