Avorturile medicamentoase prin telemedicină au fost interzise printr-un ordin semnat pe 23 ianuarie de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Ea a justificat decizia prin absența unui cadru normativ specific pentru serviciile de telemedicină în țară.

 

Potrivit documentului, instituțiile medicale care oferă astfel de servicii urmează să le sisteze, transmite  moldova.europalibera.org.

Întâmplător sau nu, Ministerul Sănătății a luat această decizie după ce a primit o petiție anti-avort semnată de 18 persoane, printre care avocați, muzicieni, profesori, pensionari și angajați ai companiei Moldovagaz.

Petiționarii spuneau că „R. Moldova se poate transforma în tele-abator pentru copiii nenăscuți”. Ei invocau faptul că țara trece printr-o amplă criză demografică, școlile rămân fără copii și lipsesc brațe de muncă.

Semnatarii ceruseră Ministerului Sănătății să „anuleze acest dezmăț” și se întrebau de ce nu există în fiecare instituție medicală un psiholog care să ajute mama în luarea unei astfel de decizii.

Cum se face avortul medicamentos de la distanță

Avortul medicamentos prin telemedicină este efectuat fără o ecografie sau un examen vaginal pre-avort, până la nouă săptămâni de sarcină. Femeia este consiliată de un medic ginecolog sau medic de familie de la distanță, prin videoconferință, iar mai apoi cumpără medicamentele necesare la o farmacie din localitate, pe baza prescripției expediate prin telefon sau la farmacie.

Citește continuarea pe moldova.europalibera.org.

Distribuie articolul: