Persoanele aflate în arest preventiv sau condamnate, inclusiv pe viață, care sunt diagnosticate cu o boală psihică sau o altă maladie gravă netratabilă în penitenciar, vor fi eliberate înainte de a-și ispăși pedeapsa.

Ministerul Justiției a publicat pentru consultare publică Regulamentul privind procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi în vederea eliberării. Regulamentul stipulează că administrația penitenciarelor și medicii acestor instituții trebuie să efectueze examene medicale periodice pentru a detecta patologiile în stadii incipiente și pentru a preveni transformarea bolilor acute în afecțiuni cronice care ar putea provoca dizabilități, scrie Europalibera.org.

Dacă medicul din spitalul penitenciar va constata că deținutul suferă de o boală gravă și nu poate să fie întemnițat, el va solicita examinarea acestuia de către un consiliu medical. Asta nu se referă, însă, la deținuții care au boli psihice cu caracter temporar și cu un pronostic favorabil. Aceștia vor fi internați în secții specializate, iar în cazul unor crize acute vor fi transferați într-un spital public.

În prezent, deținuții sunt evaluați medical de trei comisii diferite și întregul proces durează, în medie, șase luni. Acum, dosarele vor fi examinate de o singură Comisie și, astfel, spun autoritățile, va fi eliminată birocrația.

Consiliul medical format din cinci medici va întocmi un raport medical, care va fi inclus în Registrul de evidență al deținuților grav bolnavi.

Acest raport va fi înaintat în instanța de judecată, care va decide dacă eliberează persoana de la executarea pedepsei, revocă arestul sau îl înlocuiește cu o altă măsură preventivă.

Distribuie articolul: