Începând cu 15 august, militarii moldoveni vor participa în cadrul Misiunii de menținere a păcii din Republica Libaneză – Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL). Acest lucru a fost anunțat de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-o postare pe Facebook.

Ministrul a precizat că se poartă negocieri cu Uniunea Europeană privind participarea militarilor moldoveni și în misiunea din Bosnia și Herțegovina.

De asemenea, a mai menționat că Armata Națională este pregătită să detașeze un contingent de geniști pentru misiunile de deminare post conflict în Ucraina.

Potrivit lui Anatolie Nosatîi, în rezultatul cooperării bilaterale cu instituțiile de apărare din statele vecine și statele membre UE și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO),  prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF European Peace Facility), în anul 2021, au fost alocate Ministerului Apărării 7 milioane de euro pentru dotarea echipelor de deminare, a unui detașament medical mobil, precum și a trei puncte medicale din cadrul unităților militare ale Armatei Naționale.

„Armata Națională este pregătită să detașeze un contingent de geniști pentru misiunile de deminare post conflict în Ucraina.
– Relansarea cooperării bilaterale cu instituțiile de apărare din statele vecine și statele membre UE și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). În rezultatul acestor cooperări, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF European Peace Facility), în anul 2021, au fost alocate Ministerului Apărării 7 milioane euro pentru dotarea echipelor de deminare, a unui detașament medical mobil, precum și a trei puncte medicale din cadrul unităților militare ale Armatei Naționale. În același context, pentru anul 2022, au fost aprobate 40 milioane euro pentru implementarea unor proiecte ce țin de achiziții de echipament de logistică, vehicule militare, echipament de comunicații, apărare cibernetică, stații radio etc.
– Continuarea procesului de reorganizare a Armatei Naționale. În perioada respectivă, a fost desfășurată evaluarea capacității de apărare și fundamentată ”Viziunea strategică de dezvoltare a Armatei Naționale” cu priorități pentru perioada anilor 2022-2025.
Prioritate pentru mine, în calitate de ministrul al Apărării, și echipa mea este îmbunătățirea pachetului social, condițiilor de trai și activitate ale militarilor în termen și pe contract, dar și modernizarea infrastructurii unităților militare.
Voi depune tot efortul pentru a realiza și în continuare obiectivele propuse, pentru ca Republica Moldova să aibă o armată mobilă și modernă, în care cetățenii țării noastre să aibă încredere”. 

Distribuie articolul: