Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi a cordat un interviu postului de televiziune din România Digi 24. Acesta a vorbit despre neutralitate, despre o potențială aderare a Republicii Moldova la NATO și amenințările din partea Rusiei.

Referitor la amenințările Rusiei, vicepreședintele Parlamentului a spus că  riscurile ca Rusia să invadeze țara noastră sunt mici, dar totuși există. Discursurile furibunde și amenințările la adresa Republicii Moldovei persistă în limbajul politicienilor de la Kremlin.

Am avut declarații, amenințări din partea lui Lavrov, a unor generali ruși, amenințări directe la adresa Republicii Moldova. Este binecunoscută și dorința nesăbuită a lui Putin de a reclădi Uniunea Sovietică, despre care a spus că e cea mai mare catastrofă a Secolului XX. Ne îngrijorează însă lipsa de de apărare. Acest lucru a fost menționat și de oficiali americani, de reprezentanți ai NATO, inclusiv domnul Geoană.

Neutralitatea Republicii Moldova

Întrebat despre neutralitatea Republicii Moldova, Popșoi a răspuns că „neutralitatea este o iluzie”. Din acest motiv, parlamentarul a accentuat că e necesară inițierea unei dezbateri publice privind statutul de neutralitate a Republicii Moldova.
Fiind întrebat dacă dorește ca Republica Moldova să adere la NATO, acesta a răspuns că anume cetățeanul Mihai Popșoi va susține acest lucru. Însă, fiind politician și având o funcție publică, acesta trebuie să respecte voința cetățenilor.

Majoritatea cetățenilor în ziua de azi nu sprijină acest demers, de aceea este necesară această dezbatere publică, așa încât cetățenii să înțeleagă că neutralitatea, de fapt, pare o chestie abstractă, și până la urmă este. Istoria ne demonstrează, nu o dată, că acest lucru nu a oprit agresorii. Și chiar în cazul Ucrainei avem acel memorandum de la Budapesta, Rusia fiind unul din statele care urmau să garanteze securitatea Ucrainei, și știm cum s-au desfășurat lucrurile.

În concluzie, Mihai Popșoi a declarat că apartenența la NATO este o garanție pentru orice stat. Articolul 5 îi oferă oricărui stat-membru siguranță. În viziunea parlamentarului, din  cauza propagandei rusești, cetățenii Republicii Moldova au o fobie față de NATO și preferă statutul de neutralitate. Propaganda rusească a știut cum să alimenteze fobiile anti-occidentale ale cetățenilor. Din acest motiv, e dificil să schimbi percepția oamenilor, dar e un lucru care trebuie realizat.

Interviul îl puteți urmări aici.

Distribuie articolul: