Tresare inima de mândrie atunci când afli că în cadrul unei săptămâni de modă din străinătate au fost remarcate creațiile unui designer basarabean. Asemenea emoții am resimțit și atunci când am descoperit-o pe Mihaela Florea - artistă makeup și stilistă cu experiență adunată la mai multe posturi TV din țară, care a fost admirată cu o colecție de haine la Odessa Fashion Week. Tot ce face Mihaela, vine din inimă, asta observându-se și din imprimeurile cu organe umane, care se regăsesc în colecția prezentată în Ucraina. Noi ne-am minunat de talentul ei și de cum face, pentru a reuși între sala de machiaj, atelierul ei și evenimentele de modă. Ce ne-a mărturisit tânăra creatoare de modă, aflați chiar de la ea!

14997068_1200816979964520_631364112_nDragă Mihaela, ai un nume foarte extresiv, practic un sinonim al frumosului. Cum s-a întâmplat ca machiajul și apoi designul vestimentar să devină vocațiile tale?

Vă mulțumesc mult. În privința machiajului, e foarte simplu, aceasta m-a ales singur, astfel încât nu prea am avut de ales (zâmbește). Design vestimentar am facut în cadrul Academei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Povestește-ne despre cum ai devenit stilistă în cadrul mai multor posturi de televiziune din țară și cât de „dulce” sau amară este această meserie?

Nu este una dintre cele mai ușoare meserii, deși la prima vedere nu ar părea așa. E o mare diferență dintre clientele care vin la salonul de frumusețe și fetele care apar pe sticlă. Trebuie să fii tare de înger și un psiholog bun, ca să faci față job-ului. Am primit o ofertă când eram în anul II de facultate, se căuta un stilist pentru o emisiune matinală, la postul național de televiziune. Ăsta a fost și marele meu debut. 🙂

14826403_1452753911408223_175883989_n

Recent, ai scos pe podium o colecție de haine, ce reunește ținute atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cât efort ai investit în semnarea acestor creații și cum ai reușit să combini această muncă cu activitatea ta de bază?

Deoarece am mult handmade, durează mult până să îmi elaborez creațiile. În pauze, stau pe scaun la mine, în sala de machiaj, și brodez, însăilez sau fac detalii mici, ca mai apoi, ajungând acasă, să pot continua. 🙂

Dezvăluie-ne cât mai multe detalii despre colecția de Primăvară-Vară 2017, prezentate de curând la Odessa Fashion Week.

A fost tare frumos. Deoarece am câștigat Grand Prixul în, aprilie, la Odessa Fashion Week, una din conditii era să particip cu o colecție-capsulă în cadrul festivalului din octombrie. Am mai încadrat în colecția de bază încă 6 modele, inclusiv pe cele bărbătești.

Este o colecție destinată oamenilor puternici, inspirată din sânul naturii și principiul de „cioară albă”. Am multe broderii handmade, inimi și alte organe imprimate pe haine 😀 . Am vrut să fac ceva diferit.

15086301_1200829573296594_1955602663_n

Ce mesaj ți-ai dori să transmiți prin această serie de haine și cât de „ready to wear” va putea fi în anul ce vine?

Mesajul de bază ar fi să nu ne fie frică să fim noi înșine. Cred că cine se va încumeta să le poarte, va fi un curajos desăvârșit. Deoarece am mers pe principiul juxtapunerii: haine fine deasupra hainelor mai groase, sunt sigură ca fiecare ar putea să își găsească câte o piesă preferată, pe care să o poarte oriunde.

Inițial, hainele din colecție nu a fost destinate portului cotidian, cred că în photoshooting-uri inspirate sau în pictoriale acestea ar fi mai potrivite.

Ce uși/oportunități ți-a oferit participarea la acest eveniment de modă?

Mai multe invitații la diferite concursuri, fashion week-uri, cât și colaborări cu fotografi. Am fost la Kiev, la un concurs de tinere talente, merg acum la Minsk, iar în aprilie sper să ajung și la Roma.

15050274_1200793789966839_1976131773_n

Cine sunt oamenii cărora ți-ai dori să le mulțumești pentru tot sprijinul și energia care te inspiră să creezi și să ai succes?

Asta ar fi cel mai dificil, am o listă întregă de oameni pe care sper să nu uit să îi menționez. Evident că voi începe cu famila mea – oamenii iubitori și înțelegători, care au știut să mă motiveze și susțină; urmează Academia mea, profesorii, rectorii Luminița Gorcinschi (a știut să îmi fie mai mult decât o profesoară); Daniela Lucovețchi – conducătorul meu artistic (cea care a știut să scoată din mine tot ce a fost inspirat); Maia Veste și Stela Staihman – profesorii care au pus bazele devenirii mele în calitate de designer; colegii de muncă, care m-au suținut și colegii de facultate, o grămadă de lume binevoitoare și frumoasă, căreia îi mulțumesc cu siguranță.

Îi mulțumesc iubitului meu, el este persoană care suportă toate scăparile mele nervoase, însă stă cu mine de fiecare dată în culise și mă ajută să îmi îmbrac modelele.

15086363_1200818189964399_484545429_n

Ai o icoană a stilului, indiferent de domeniul în care activează, pe care o admiri pentru felul în care se afișează în spațiul public?

Nu este o icoană. Sunt două case de moda pe care le admir: Alexander McQueen și Delpozo. Am rămas uimită și de colecția Verei Wang, unde am găsit o grămadă de detalii care se aseamană cu ce am făcut eu.

Am observat, în creațiile tale, că venerezi femeia. Oricât de banal ți s-ar părea, te vom întreba despre ce ai învățat, de-a lungul carierei tale, despre femei și stil.

Despre femeile noastre am înțeles că unele se iubesc prea mult și altele – defel; că, deși avem unele abateri, de-abia acum începe să se educe stilul și la noi; că avem unele probleme ce se manifestă prin neîncrederea în sine, frica de prejudecăți și lipsa unor domni care ar ajuta femeile noastre să se manifeste!

Îți vezi viitorul în designul vestimentar autohton, ori te vezi cucerită toate posibilitățile care există în exterior?

Cu sigurață că ținta mea nu este piața autohtonă, sunt interesată să încerc ceva nou și sunt deschisă pentru noi colaborări.

Să ai inspirație și resurse pentru ca să ajungi oriunde îți dorești, Mihaela! Îți mulțumim nespus pentru acest interviu!

Foto: Arhiva Personală