Pe EA o cunoaștem din seriale și proiecte TV, o urmărim în spoturi publicitare și, clar, o admirăm de pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Puțini însă știu că actrița Mihaela Damian-Oistric, are de exemplu, studii în domeniul medicinei și pe lângă faptul că a îmbrățișat profesia actorului, transmite dragostea pentru artă și frumos prin cursurile de actorie pe care le organizează. Ca să nu-ți fac prea multe confuzii, te invit în cele ce urmează să descoperi ce ne-a povestit îndrăgita actriță în cadrul unui Live Instagram. 

Două lumi diferite, combinate armonios

Medicină am făcut înainte de a merge la teatru. După clasa a 10-a, m-am dus la colegiul de medicină, după aia am fost distribuită la spitalul Nr. 3 de copii într-un domeniu absolut nou – blocul de operație. Am lucrat acolo un an. Totuși, aveam un vis al copilăriei – cel de a deveni actriță. Adoram să fiu în centrul atenției, o imitam pe Cepraga, Lazariuc, iar ideea aceasta de a deveni artistă a venit, practic, dintr-o discuție cu mama mea. Așa se face că mi-am dorit să aflu dacă în Moldova este o astfel de instituție și dacă au ca meserie artiști.

Pe atunci nu spuneam actriță, ziceam că vreau să fiu artistă.

La actorie am dat toate probele, am susținut examenele și am ajuns să combin aceste două meserii. Nu am decis niciodată că rămân doar cu teatrul. În permanență spun așa: astăzi fac teatru și sunt mulțumită pentru acest lucru, dacă cineva îmi cere să mă duc să-i fac o injecție, o medicație sigur, mă duc. Într-o vreme făceam foarte mult masaj. Tot timpul combin, și mereu sunt într-o continuă căutare, așa am ajuns să cunosc și profesia de pedagog.

În permanență las loc liber pentru ca să învăț mai multe. Nu-mi este frică să învăț.

Despre zvonurile defăimătoare în adresa teatrelor de la noi

Da, am auzit, am ascultat interviuri a unor colegi din lumea teatrului de la noi. Nu am să dau nume. În general, nu sunt adepta și nu-mi place când lucrurile sunt date din casă, din spațiu, ori fiecare teatru este o familie. Reușește sau nu să creeze această familie? După mine, îmi plac toate teatrele, ceea ce nu-mi place este faptul că o persoană după ce a ieșit din teatru (oricare ar fi motivul pentru care actorul sau actrița a ieșit din teatru) începe bârfa și scandalizarea. Cred eu că nu are niciun drept moral să acționeze în acest mod. După mine, dacă ai ceva de spus te duci la direcție, oriunde ai lucra, te duci și îți ceri dreptul, îți lămurești lucrurile, dar dacă nu-ți place – pur și simplu pleci.

Atâta timp cât pleci dintr-un teatru și începi să torni zoi în cap, să faci generalizări și să spui că toate teatrele sunt într-un fel anume. Nu este corect.

Eu pot să vorbesc din culisele Teatrului Național „Mihai Eminescu”, pentru că acolo activez și nu știu ce se întâmplă în alte teatre. Eu nu știu cum mi s-ar întoarce mie limba să am de reproșat ceva, cuiva din teatru. Relațiile noastre, ca actori, dar și relația noastră cu administrația este una foarte frumoasă. De fiecare dată când am avut o anumită problemă teatrul m-a susținut și m-a înțeles. În plus, eu am un mare respect față de toți colegii mei, de la toate teatrele. Timpul mi-a arătat că noi, în Republica Moldova, avem actori și specialiști foarte buni. Breasla noastră este plină de talente, sunt spectacole bune care aduc învățături pe măsură Am un respect mare pentru toate teatrele care activează și mențin acest ritm teatral, au stimă și respect față de cuvânt, de promovare de valoare.

Cursuri de actorie pentru copii, dar și adulți

Este adevărat că fac cursuri de teatru pentru copii, dar recent am creat un grup de actorie și pentru maturi. Momentan, în condiții de pandemie, respect formatul de lecții online și le arăt elevilor mei că, chiar și așa, posibilitățile pe care le oferă acest format sunt extraordinar de multe.

Varianta de predare pentru care am optat este prin joc, nu prin teorie. Lecțiile, discuțiile pe care le ofer îl ajută pe om ca acesta să-și îmbunătățească calitățile oratorice, dicția, memoria, imaginația și să exploareze diferite spații și din fiecare să găsească ceva frumos, plăcut pentru el. Lecțiile mele de teatru oferă posibilitatea să vezi potențialul tău, să ți-l găsești și să faci din el creație.

Obiectivul meu în cadrul cursurilor pe care le organizez este să găsesc cuvântul care o să-l ajute pe acel om să vrea să fie mai bun și să știu că, atunci când el o să finalizeze cursul meu, va conștientiza că a înțelege cine ești vine din a înțelege cine nu ești.

Dacă am reușit să te intrig până aici, atunci te încurajez să accesezi varianta integrală a acestui interviu. În live-ul de mai jos vei afla despre cum Mihaela Damian-Oistric s-a cunoscut cu soțul său, Petru Oistric, despre cum fac față situației pandemice și cum le-a reușit să înfrunte virusul COVID – 19.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Revista EA.md (@revistaea)

Sursa foto & video: Facebook & Instagram