Oamenii din Mariupol cer ajutor „încă cât internetul mai prinde”. „Pentru că nu mai au apă, lumină, gaze și chiar mâncarea se termină”, spune un voluntar din București, rudă de-a unei persoane care se află acum în Ucraina. Refugiații care au ajuns cu mare greu în România, acum mai țin legătura cu rudele care încă au rămas în Ucraina. Iată cum e viața în Mariupol acum. 

Printre miile de ucraineni ajunși în România sunt și femei și bărbați care au plecat din Mariupol, oraș de aproape 450.000 de locuitori. Cei veniți în România țin legătura din ce în ce mai greu cu rudele rămase pe loc. Mariupolul, orașul-cheie de la Marea Azov aflat în drumul culoarului Crimeea-Donbas, e o comunitatea uriașă sub asediu, în care activitățile economice și alimentarea cu energie au încetat. 

Din București, rudele – care nu vor să-și dezvăluie identitatea din mai multe motive – povestesc cum bărbații rămași acolo le dau vești din ce în ce mai proaste.

„Bună ziua! Orașul Mariupol, 10 martie, prânz. Ne aflăm în centrul orașului. Vă voi spune câte ceva despre situația de acum. Situația umanitară e foarte dificilă. Nu mai e nimic în oras, nu mai e gaz, nu mai e lumină, nu mai e apă, nu mai e caldură, mâncarea e pe terminate, avem probleme cu apa. Orașul e aproape de un colaps umanitar.  Orașul e în pragul unei catastrofe militare, căci cerul orașului Mariupol nu e protejat, nu avem sisteme de apărare aeriene. Vă cerem ajutorul, sprijinul, protecție și un cer închis. Închideti cerul!”, spune bărbatul.

„Am reușit să vorbesc și azi cu el”, a spus ruda din România duminică, 13 martie, la trei zile după filmare. „Iar situația e la fel, nu s-a schimbat nimic. Li s-a spus că acea caravană de ajutoare e blocată în continuare la Berdiansk, alt port, de unde nu se poate deplasa din cauza bombardamentelor de pe traseu. Mulți civili au murit pe acel drum”, a adăugat femeia.

Femeia adapostită la București a mai povestit despre viața rudei de acolo și a apropiaților acesteia. „Efectiv, din 15 în 15 minute, din cer cade câte un proiectil. În ultimele zile s-a stat mai mult în adăposturi, e prea periculos să ieși de acolo” Cât despre mâncare, „se face foamea de câteva zile, convoiul nu poate ajunge din cauza atacurilor de pe drum”. Doar voluntarii mai ies la suprafață, dar rar. Pentru că mașinile au rămas fără combustibil.”

 „Semnal la telefon au doar în câteva puncte prin centrul orașului, la fel și net”, a mai declarat femeia. 

Sursa: libertatea.ro

 

Distribuie articolul: