Despre ei se spune că sunt Copii Soarelui. Îi recunoaştem uşor după ochii migdalaţi şi privirea senină. Vorbim despre micuţii cu Sindromul Down, o schimbare genetică definitivă, nicidecum o boală, așa cum cred mulţi. Așa că, în luna conștientizării Sindromului Down, vă aducem un exemplu de viaţă din rândul celor pe care îi vedem diferiţi, dar care au aceleaşi vise şi dorinţe ca şi noi. 

Eroul poveştii relatate de AGORA este Victoraș, aşa cum îi spun părinţii. Un băiețel de zece ani care râde cât e ziua de lungă, se bucură de viaţă şi de joacă.

„Victor este copilul pozitivului. Mereu redă zâmbet și căldură”, ne spune profesoara lui Victor, Cristina.

Iubește să deseneze, dar și să calculeze, mai afirmă dascălul.

„Din clasa 1 mergea sistematic la ore, acum însă în perioada pandemiei Victoraș se ocupă doar cu mine. Dacă are dispoziție, Victor e băiat de „aur”. Lucrează, citește, calculează. Iar dacă nu, înseamnă că în ziua respectivă privim desene animate ori ne ocupăm cu ceva mai lejer: colorăm. Important să se simtă el bine”, mai menționează Cristina.

Mama lui Victor, Mariana Belibov, spune că copilul a avut noroc să fie integrat în instituții de învățământ obișnuite. Din copilărie, Victoraș a frecventat o grădiniță obișnuită, iar acum studiază la Liceul „Mihai Eminescu” din Anenii Noi. Iar  conștientizarea faptului că are un copil diferit de ceilalți i-a schimbat viziunile, valorile și i-a revizuit prioritățile.

„Se spune că copiii își aleg părinții înainte de a se naște și odată ce am fost aleși să fim părinții lui, înseamnă că trebuie să facem față și să îi dăruim practic ceea ce are nevoie”, susține Mariana Belibov, mama.

Casa de Cultură din Anenii Noi a devenit o a doua casă pentru Victoraș. Și asta pentru că mama acestuia activează în domeniul culturii.

„Eu practic l-am crescut în mediul acesta al Casei de Cultură, eu activând deja de mai mulți ani în domeniul culturii. Pentru Victoraș, casa de cultură practic i-a devenit o a doua casă”, mai spune Mariana.

Părinții copiilor cu sindrom Down observă că atitudinea societății față de acești copii s-a schimbat în timp, dar totuși, mai este loc pentru informare. Însă în pofida stereotipurilor cu care luptă și a dificultăților cărora trebuie să le facă față, sunt uniți și știu să se bucure de fiecare clipă.

„Aici avem rezerve față de cum ne privește societatea și cum ne acceptă. Trebuie să înțeleagă societatea că ei pot deveni cu timpul oameni valoroși ai comunității, participanți activi, extrem de utili și importanți pentru societate”, subliniază Mariana Belibov.

Dragostea este lecţia pe care copiii cu Sindromul Down o predau lumii, fără să aştepte nimic în schimb.

„Dacă mami are careva probleme, în primul rând copilul meu mă face să zâmbesc, să uit și să treacă în umbră problemele care au fost. Trebuie să înțelegem că ei sunt acei mesageri ai dragostei, sincerității, bunătății. Acești copii ai soarelui”, spune emoționantă mama lui Victoraș.

Anual, la 21 martie, este marcată Ziua Mondială a persoanelor cu sindrom Down. Potrivit specialiștilor, acești oameni pot fi integrați eficient în societate. Este important ca ei să fie susținuți de familie, să aibă acces la programe de intervenție timpurie, dar și la educația incluzivă.

Sindromul Down apare atunci când o persoană are o copie parțială sau suplimentară a cromozomului 21. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, unu din 800 de copii născuți vii s-a născut cu această condiție

În Moldova, în 2018 s-au născut aproximativ 50 de copiii cu Sindromul Down.

Distribuie articolul: