Demontarea miturilor și prejudecăților care persistă în societatea noastră a întrunit influencerii și liderii de opinie, care au spart stereotipurile despre sănătatea reproductivă în cadrul campaniei „Let’s talk”/“Hai să vorbim!”.

Chișinău, 19 septembrie – „Vezi să nu-mi vii cu burta la gură”, „Mai bine mor decât să vorbesc cu părinții despre asta”, „Când mi s-a început menstruația, m-am gândit că am o boală gravă” – sunt doar câteva dintre miturile şi prejudecățile care persistă în societatea noastră. Demontarea lor depinde de toţi membrii comunităţii, iar şcoala şi familia au un rol esenţial în informarea corectă a tinerei generaţii în domeniul sănătăţii reproductive. La această concluzie au ajuns cei peste 150 de participanţi şi participante la evenimentul de lansare a campaniei cu genericul „Let’s talk”! („Hai să vorbim!”).

 

În premieră evenimentul a reunit reprezentanți din diverse domenii, inclusiv factori de decizie, societatea civilă, părinți și tineri, media, influenceri, sectorul privat, care au discutat fără tabu despre subiecte precum planificare familială, educație pentru sănătate sexuală și reproductivă, prevenirea sarcinilor în adolescență și a violenței în bază de gen.

 

Rita Columbia, Reprezentanta Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA) a menţionat că schimbarea depinde de fiecare dintre noi. „Oamenii care se implică în promovarea drepturilor și sănătății reproductive pot contribui la o schimbare esenţială pentru tinerele care rămân însărcinate la vârste fragede. Putem face acest lucru atunci când rupem tăcerea, luptăm cu tabuurile şi le ajutăm pe fete şi femei să fie informate despre drepturile lor.”

Invitata specială a evenimentului, Boglárka Csősz Talu, actriță, producătoare, activistă pentru drepturile femeilor din Ungaria, a menţionat că planificarea familiei este un drept care trebuie asigurat pentru fiecare cetăţean.

„Este dreptul meu și alegerea pe care o fac împreună cu partenerul meu. Tinerii trebuie informaţi astfel ca să poată face alegeri corecte pentru ei. Sunt pasionată de egalitatea de gen, drepturile fetelor, familii sănătoase, democratice și pledez pentru schimbări eficiente”, a spus activista.

 

Prezent la eveniment, jurnalistul şi vloggerul Dorin Galben a menţionat că şcoala şi familia sunt în egală măsură responsabile de educarea tinerei generaţii, inclusiv în aspecte ce vizează educaţia privind dezvoltarea propriului corp și prevenirea comportamentelor de risc. „Un copil trebuie să fie dorit și așteptat, dar nu trebuie să devină o povară pentru doi părinți minori, speriați și arătați cu degetul. Bine c-am început să vorbim deschis despre asta”, a spus Dorin Galben.

Ina Crasnojon, psihologă, psihoterapeută și cofondatoarea Academiei Părinților de Invidiat, i-a îndemnat pe părinţi să poarte un dialog constructiv cu copiii lor. „Conectați-vă cu copiii, vorbiţi-le despre dezvoltarea fizică, hormonală, despre emoțiile lor. Acest lucru ne ajută să evităm foarte multe probleme pe viitor”.

 

Iar Lucia Berdos, femeie de afaceri, a menționat că s-a alăturat campaniei „Let’s Talk”, deoarece subiectele despre sănătatea reproductivă sunt importante, dar foarte puțin discutate. „Mi-aduc aminte și eu, la începutul vieții de familie, aveam imaginea că după nouă luni de zile trebuie să apară copilul. De ce? Pentru că nu se discuta despre dreptul la planificare, despre dreptul fiecărui cuplu de a decide când este gata și când își dorește copilul. Consider că doar prin comunicare și prin punerea în discuție a problemei, putem identifica soluții și combate stereotipuri”.

 

Campania „Let’s Talk” va continua prin alte cinci evenimente similare organizate la nivel local, dar și prin intermediul acțiunilor asumate de către participanți și influenceri, inclusiv abordarea subiectelor pe vloguri/bloguri, organizarea sesiunilor de informare pentru femei și bărbați de către sectorul privat, spargerea stereotipurilor prin intermediul comunităților online. 

Evenimentul a fost organizat de Fondul ONU pentru Populaţie în colaborare cu portalul suntparinte.md.

În Republica Moldova, campania „Let’s Talk” se aliniază aniversării de 25 de ani de la Conferința Internațională pentru Populație și Dezvoltare de la Cairo, eveniment ce a revoluționat abordarea drepturilor și sănătății reproductive, punând accent pe alegerea liberă a fiecărei persoane de a-și planifica familia și viața.