Medicul pediatru Mihai Stratulat a decis că a venit timpul să facă anumite dezvăluiri acuzând administrația a două clinici municipale, de faptul că acestea urmăresc interesele proprii solicitând diagnosticarea greșită a copiilor cu anumite patologii, pentru ca aceștia sa fie ulterior internați.

Specialistul a făcut o postare pe pagina sa de facebook, unde și-a exprimat indignarea:

„Această postare este despre viața mea, cea pe care o trăiesc zi de zi, despre profesia mea de medic, pe care mi-a dăruit-o Tatăl meu și pe care am început să o înțeleg într-un final, imediat după ce a murit Tatăl meu!!! Eu nu doar lucrez zi de zi ca medic, ci mă lupt zi de zi cu acest sistem medical creat aici în RM din indeferența celor care dictează, ar putea dicta cursul medical, dar nu o fac, fie din nedorință, fie deoarece nu li se permite!!! Astăzi voi vorbi despre ceea ce se face în sistemul pediatric din Republica Moldova!!! Voi știți cum lucrează el??? Nicicum!!! Avem protocoale bune, dar implementare proastă!!! Am să vă vorbesc astăzi despre 2 spitale, care eu consider că ar trebui închise, unul din ele – parțial închis!

Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 „S. Lazo” și Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (Viaduct)! De ce? Pentru că acolo nu se face medicină!!! De ce? Pentru că acolo cu orice nu te-ai adresa, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și imediat AB!!! Pentru că acolo nu se respectă niciun protocol!!! De ce? Pentru că administrația acestora (directorii și vice-directorii) sunt cointeresați în astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacient – câți pacienți internați, ce diagnoză! Totul se face printr-un program, care se numește DRG și în funcție de diagnozele pacienților internați se calculează un coeficient, care într-un final dictează suma de bani transferați de la CNAM la Spital! Cum credeți ce coeficient are Pneumonia în sistemul DRG??? Vă spun eu: bun de tot!

La spitalul de pe Viaduct, situația e și mai dramatică: au deschis încă o secție de patologie, nou-născuți, când au văzut că prima secție aduce “ruble” la spital! Și vice-directorul pe pediatrie al spitalului sună zilnic în maternitate și anunță câte paturi sunt libere în ambele secții și câți copii trebuie “dobrovolino-prinuditelino” transferați – copii cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticați cu așa zisă “pneumonie”, pentru a aduce bani spitalului. Am vorbit doar despre aceste 2 spitale, pentru că aici dezmățul este cel mai mare; un pic mai bine stă la acest capitol SCM Nr. 3 “V. Ignatenco” și IMSP CMC (Centrul Mamei și al Copilului)!!!

Situația e următoarea: umplem spitalele pediatrice cu copii, pentru că avem paturi libere și le punem diagnostice, pentru că trebuie să suplinim bugetul spitalelor cu bani!!! Și eu mă întreb acum, pentru asta am făcut eu medicina??? Pentru asta, Tatăl meu a vrut să fiu eu medic??? Pentru asta cheltui eu bani anual, procurând manuale de Pediatrie și Neonatologie, ca să fiu în rând cu Europa și SUA??? Multe mai am de spus!”.

Administrația IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii nr.1 a venit cu o reacție dură la postarea medicului pediatru: „ Nu permitem denigrarea neargumentată a activității instituției!

„Din păcate, ne confruntăm zilnic cu situații de conflict create de către pretinsul pediatru, Mihai Stratulat care, din câte cunoaștem, este neonatolog de specialitate, dar nu a activat în această calitate în instituții medico-sanitare publice niciodată. Totodata, permanent, inclusiv prin postarea de astăzi pe facebook, acesta blamează nu doar cadrele medicale din IMSP, dar și întregul sistem de sănătate din Republica Moldova.

În aceste condiții, chiar și cu eforturi mari din partea administrației instituției și a întregului personal încadrat, se pereclitează activitatea adecvată de zi cu zi, existând multiple dificultăți de comunicare cu pacienții, majoritatea fiind neargumentate.

Cu toate acestea, spre deosebire de dl Mihai Stratulat, nu ducem un Registru al tuturor cazurilor nefericite de copii bolnavi, care ajung în stare grava și foarte gravă la spital dupa consulațiile acestuia. Dar nici nu considerăm necesar acest lucru, din moment ce toate eforturile noastre în procesul de asistență medicală a copiilor sunt în corespundere cu practicile actuale în domeniu, fapt confirmat și prin multiple mulțumiri ale pacienților noștri, dar și prin numeroase evaluări ale activității instituției, conform prevederilor în vigoare, efectuate de structurile abilitate și specialiști consacrați.

Menționăm, că IMSP SCMC nr.1 acorda asistență medicală urgentă copiilor de vârstă fragedă cu afecțiuni respiratorii acute și boală diareică acută, majoritatea constituind-o copii sugari, în vârstă de până la 1 an. Anual se sptalizează, oferă asistență consultativ-diagnostică la circa 8000 copii din municipiul Chișinău și republică. Asistența medicală acordată se încadrează întocmai în prevederile actelor normative în vigoare, inclusiv sistemul DRG, care permite încadrarea, clasificarea statistică a stărilor patologice cu care se spitalizează pacienții, precum și evidența sistemică a acestora. Spre cunoștința domnului Stratulat, codificarea cu diagnosticul de Pneumonie, comparativ cu alte afecțiuni respiratorii, nu sporeste costul cazului tratat, fapt ce l-ar fi cunoscut, dacă ar fi activat în acest sistem. În acest context ne întrebăm, care este nivelul de expertiză, competență profesională a domnului Mihai Stratulat, care-i permite să facă analiza activității medicilor pediatri consacrați nu doar din instituția noastră, inclusiv cadrelor universitare, precum și întregului sistem de sănătate din țară?

Regretăm faptul, ca domnul Stratulat utilizează mijloace ieftine pentru a se promova personal, inclusiv prin asocierea permanentă a numelui tatălui său, ofensând neargumentat întreaga comunitate medicală.

Vom utiliza toate mijloacele posibile pentru a ne apăra imaginea instituției, inclusiv a cadrelor medicale.”.

Am contactat IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 de pe strada Melestiu 20, iar purtătorul de cuvânt ne-a informat că urmeaza să vină în curând cu un comunicat de presă vizavi de acest subiect.

Cu o reacție asupra acuzațiilor lui Stratulat a venit și premierul Pavel Filip.

„Am văzut postarea unui doctor pe Facebook despre nereguli în spitalele municipale. Prin postare se vine cu acuzații la administrația spitalelor că ar fi pus diagnoze incorecte la copii pentru a obține mai mulți bani de la CNAM. Am văzut reacția ministerului, că ați creat o comisie care va investiga cazul. Eu propun altceva. Rog pe cei care semnalează neregulile să meargă la CNA și lșa Procuratură să spună despre asta, să nu se limiteze numai la postările pe Facebook. Dacă domnul doctor nu a făcut asta, faceți dvs. dacă s-au făcut asemenea declarații, cu certitudine se știe despre cazuri, nume.  Eu personal am un respect deosebit pentru cei din domeniu, nu e muncă simplă. Cu greu îmi vine să cred că toți doctorii admit asemenea lucruri. Dacă s-au comis asemenea lucruri, să răspundă penal. Dacă sunt falsuri, să se afle.”