În cadrul celui mai recent interviu #faraprotocolб marca Dorin Galben, medicul oncolog Vadim Ghervas, medic-șef al Centrului Colonoscopic, a vorbit despre miturile legate de bolile oncologice, cauze, simptome ce nu trebuie ignorate și cum se tratează, despre eficiența tratamentelor naturiste, importanța verificărilor periodice, stadiile bolii, tipurile de cancer și care se pot transmite genetic. De asemenea, specialistul s-a pronunțat asupra atitudinii greșite a unor medici de la Institutul Oncologic, salariile lucrătorilor medicali, mita și arderea emoțională. 

Deși ar dori să uite despre cazurile grave, medicul oncolog dezvăluie că nu este ușor și reușește.

„Personal anunț minim 3-4 pacienți pe săptămână că au cancer. Minim 10 pacienți pe săptămână că au tumori. Diferența dintre cancer și tumoare: cancerul e agresiv, tumoarea nu-i așa de agresivă, dar e o stare până la cancer. E un pas în spatele cancerului.

Memorizez cazurile tinere… memorizez cazuri diferite… Ne străduim să-i uităm. Din păcate nu ne reușește. Avem cazuri când nu ne amintim numele, localitatea, însă ținem minte diagnosticul, vârsta și ce a fost specific în cazurile respective. Și aceste amintiri ale mele sunt din 2010”.

Întrebat cum face față emoțiilor în cazurile în care tratează copii medicul a explicat că acestea sunt cele mai dificile.

„Copiii sunt o temă extra sensibilă.(…) Cel mai greu e cu copiii mari, 14-15-16 ani, când sunt extrem de gravi, însă rămân lucizi până la ultimul moment și tu-l examinezi. Cu acești copii e extrem de grav. Acum sunt cursuri la universitate, de comunicare, de consiliere. Când eram noi am trecut modulurile, am învățat comunicarea, însă ceea ce am învățat în universitate în viață, în mediul oncologic e foarte diferit. Ele sunt binevenite, ele ne ajută, dar în practica de zi cu zi e foarte individual. E una când ai un copil de 15 ani și vezi că e extrem de grav și vezi că șansele sunt minime și oricum lupți până la ultimul moment. Și alta e când ai un pacient care înțelege și luptă…”

Ce este cancerul?

„Exact nu știe nimeni. Cancerul este o carne străină, rea, care crește în noi. Este rea, agresivă și ne omoară mult mai devreme. Celulele canceroase sunt agresive, cresc necontrolat și pătrund practic în tot organismul. Sunt mici excepții. Cancer de inimă nu există.

Cauze?

„Cu cât treci de o anumită vârstă cu atât probabilitatea că o să dezvolți cancer este mai mare. 44-45 ani. După 40 de ani ar fi de dorit să verificăm, să testăm, să înțelegem ce se întâmplă cu corpul nostru. Al doilea factor este familia. Dacă avem rude cu cancer în familie, în majoritatea cazurilor, cresc riscuri de a dezvolta cancer, chiar dacă suntem tineri. (…) Nu doar fumatul duce la cancer pulmonar. (…) Excepție face cancerul colului uterin”

Alimentele nesănătoase?

„Germanii mănâncă carne la grătar, preparate semifabricate. De ce la germani nu fac mai mult cancer decât la noi. Se spune că americanii sunt pe primul loc la fast-food și la carbogazoase. De ce americanii nu au mai mult cancer ca noi? (…) Cifrele nu mint. Oamenii mint folosindu-se de cifre”

„Cu siguranță fumatul crește riscul de a dezvolta cancer, însă nu este factorul categoric. Nicidecum nu încurajez fumatul, nu fumez nici eu nici bunelul nici tata, dar nu doar fumatul duce la cancer bronhopulmonar”

Află mai multe informații prețioase legate de apariția cancerului, începând cu simptome, tratamente, inclusiv naturiste și multe altele din video de mai jos:

Sursa: Youtube / GALBEN