Fotografia care a fost distribuită de o mamă care susține că a ieșit din cabinetul de radiologie „cu lacrimi în ochi și traumată psihologic, nemaivorbind de starea psihologică a copilului”, nu este din Republica Moldova. „Niciodată, în instituția noastră, nu am folosit banda adezivă pentru fixarea copilului”, menționează vicedirectorul medical al Spitalului Clinic Municipal pentru Copii nr. 1, Aliona Rotari.

Mama, care a făcut virală pe internet fotografia presupusă fiind cu bebelușul ei, care era fixat cu benzi adezive, a confirmat că în imagine nu este copilul ei și că a preluat această fotografie.

Vezi și: Copii traumați psihologic?! Cum în Republica Moldova se face fotografie cu raze Roentgen la copii (Foto)

„Același lucru se întâmplă la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1. Am stat cu copilul meu și exact așa i-au făcut analiza Roentgen. Copilul meu, la fel ca alții care erau acolo, a început să plângă isteric, era speriat și nu știa ce se întâmplă cu el”, a povestit mama pentru suntparinte.md.

Procedura unei investigații Roentgen are loc în felul următor: Mai întâi copilul este înfășat într-un suport special ce are curele de silicon, moi și care nu traumează copilul. Suportul este învelit cu cearșaf.

„Radiografia pulmonară în cazul copiilor cu vârsta de până la doi ani presupune fixarea copiilor pentru a evita mișcarea lor în timpul efectuării investigației. Să admitem faptul că copilul se mișcă în timpul radiografiei pulmonare. Ca rezultat, primim o imagine neclară, necalitativă și în asemenea situații este nevoie de repetat investigația, respectiv copilul primește încă una sau două doze de raze Roentgen”, adaugă vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii nr. 1.

„Procedura nu încalcă nicio regulă și este acceptată și practicată la nivel internațional. Spitalul Clinic Municipal de Copii dispune de un aparat Roentgen digital, de producție italiană. Acesta funcționează în instituția noastră din anul 2010. E adevărat că orice părinte, când își vede copilul plângând, intră în panică, însă trebuie să își păstreze calmul, pentru a nu afecta starea emoțională a copilului”, mai spune Aliona Rotari.

Imagistul-radiolog al Spitalului, Ion Cricol, a explicat că analiza propriu-zisă de radiografiere durează 10 milisecunde. Comparativ cu utilajul medical din fosta Uniune Sovietică, aparatul care funcționează în prezent emite de 10 ori mai puțină radiație, prin urmare nu există riscul de a cauza probleme de piele sau de alt tip.

„Nu există o altă metodă de a fixa copiii de până la doi ani. E nevoie de o poziție clară, simetrică, pentru a stabili un diagnostic corect. Da, copilul plânge, se simte incomod, însă trebuie să recunoaștem că, de cel mai multe ori, copiii plâng doar auzind că trebuie să meargă la medic. Noi nu punem în pericol sănătatea fizică și mintală a copiilor”, a menționat Ion Cricol.

În context, vicedirectorul medical, Aliona Rotari, recomandă părinților să comunice cât mai mult cu cei mici, să le explice că vizita la medic nu e o teroare, ci o acțiune necesară pentru sănătatea lor. În același timp, ar fi bine ca adulții să evite fraze de genul: „Dacă nu ești cuminte, vine medicul și îți va face injecție”.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2015 pneumonia a fost cauza mortalității în 15% dintre cazuri la copii cu vârsta până la cinci ani. În cazul multor pacienți, medicul indică efectuarea radiografiei, pentru a stabili definitiv diagnosticul, pentru a exclude (sau confirma) prezența complicațiilor pneumoniei și pentru a stabili un plan de tratament adecvat.

Sursa: suntparinte.md, boli-medicina.com