De cinci zile lucrează cot la cot cu medicii moldoveni, iar scopul lor comun este să salveze cât mai multe vieți afectate de noul coronavirus. Coordonatoarea echipei, repartizată la Institutul de Medicină Urgență, a povestit despre cum se vede lupta dincolo de ușile închise, într-un interviu pentru TV8. Pe lângă schimbul de experiență, specialiștii de peste Prut propun și tehnici noi de tratament. Medicii acordă asistență în propriile echipamente, pe care și le-au adus din România.  

Doctorița Georgiana Matei a rămas șocată de numărul mare de medici infectați, în mare parte tineri, până la 40 de ani. Și, în timp ce pe rețele au apărut imagini cu condițiile de cazare modeste, doctorița Georgiana Matei afirmă că nu a venit să stea în hotel de cinci stele.

„E un pic cam gravă situația. Aici e nevoie de forțe. Nu că la noi nu ar fi nevoie, dar sunt mult mai mulți pacienți. E cutremurătoare situația când vezi colegi medici, majoritatea tineri de 30-40 de ani, cu familii”, susține medicul-specialist în medicina de urgență, Georgiana Matei.

Georgiana este coordonatoarea unei echipe formate din opt medici, care lucrează în secția de terapie intensivă la Institutul de Medicină Urgentă. Până nu demult salvau vieți omenești în cadrul SMURD Iași, iar acum fac același lucru, însă într-un ritm mult mai alert, întrucât o tură durează opt ore. A atras atenția la unele metode utilizate aici, dar care nu ar fi recomandate de medicii din străinătate.

„După trei zile de intubație, deja se gândesc la traheostomă, dar țările europene sunt foarte reticente la aceasta. Sunt riscuri foarte mari să te contaminezi, e o eliminare de aerosoli”, afirmă specialista.

Iar pentru a fi cât mai siguri că nu vor contracta boala, medicii preferă să utilizeze propriile echipamente, simțindu-se mai protejați în echipamentele cu care au venit de acasă. După calvarul pe care-l vede în secția de reanimare, femeia este șocată de ignoranța de care dau dovadă oamenii pe străzi:

„Mă îngrijorează mult prevenția aici. De când am venit, văd oameni pe străzi fără nicio metodă de protecție, fără mască”.

Atât medicii români, cât și cei din Moldova spun că fac o echipă bună în tratarea bolnavilor de coronavirus. Georgiana Matei susține că „fiecare învață ce are de învățat de la fiecare. Eu atâta știu: că suntem vorbitori de limba română, că suntem români și că pământul este românesc”.

„Noi deja am simțit că lucrăm împreună. Ne simțim mai ușor, măcar și pentru o perioadă”, spune Vicedirectorul Medical de la Institutul de Medicină Urgență, Igor Curov.

De partea cealaltă, premierul Ion Chicu a atras atenția că în România rata de mortalitate printre persoanele infectate este de aproape două ori mai mare decât în Republica Moldova, iar prezența medicilor români ar fi, mai degrabă, un schimb de experință.

„În România este 5,7%. În Moldova este de 3%. De aceea profesionalismul medicilor moldoveni, trebuie să ne mândrim cu el și să nu ne rușinăm să spunem. Toți care vin la noi să ne ajute au și oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”, a declarat Prim-ministrul.

Misiunea medicală a celor 42 de medici și asistenți medicali români va dura timp de două săptămâni în spitalele din Chișinău, Bălți și Cahul. Medicii vor trata pacienții cu cele mai complicate cazuri de boală. Pe lângă acest lucru, Guvernul de la București a mai aprobat un ajutor umanitar în valoare de 3,5 milioane de euro pentru a sprijini țara noastră în lupta cu pandemia, din care vor fi procurate echipamente de protecție și medicamente.

Sursa: TV8