Veste bună pentru omenire. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) salută rezultatele studiului clinic inițial din Marea Britanie ce arată că dexametazona, un corticosteroid, poate salva viața pacienților bolnavi de COVID-19 în stare critică. Preparatul s-a dovedit eficient în tratamentul formelor grave de infecție, scrie AGORA.md cu citare OMS.

„Pentru pacienții ventilați s-a demonstrat că tratamentul reduce mortalitatea cu aproximativ 1/3, iar pentru pacienții care necesită doar oxigen, mortalitatea a fost redusă cu aproximativ 1/5, conform descoperirilor preliminare comunicate către OMS”, se arată într-un comunicat al organizației.

Totodată OMS susține că preparatul medicamentos s-a dovedit eficient doar în cazul bolnavilor cu COVID-19, aflați în stare gravă. Același efect nu a fost observat la pacienții cu forme ușoare ale infecției virale.

„Acesta este primul tratament, așa cum a fost demonstrat, ce reduce mortalitatea la pacienții cu COVID-19 ce necesită oxigen sau ventilare asistată a plămânilor. Aceasta este o noutate extraordinară și felicit Guvernul Marii Britanii, Universitatea din Oxford și numeroasele spitale și pacienți din Marea Britanie care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare”, a spus, directorul general al OMS,Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dexametazona este un steroid care a fost utilizat încă din anii ’60 pentru a reduce inflamația într-o serie de afecțiuni, inclusiv tulburări inflamatorii și anumite tipuri de cancer. Acesta este în lista OMS de medicamente esențiale din 1977, în mai multe formulări, și este în prezent disponibil ca medicament generic, accesibil în majoritatea țărilor.

 

Recomandările clinice ale OMS vor fi actualizate pentru a reflecta cum și când medicamentul trebuie utilizat în COVID-19.

Foto: Bloomberg.com